Saturday, December 22, 2012

Tips top!

Another good story for today!

Victoria's Secret Fragrance Mist dah SOLD OUT. Weeeehaaaaa. Yaaahooooo! Mula-mula dulu wonder juga, boleh ker nie Izzani? boleh ker? yakin ker? Mula-mula 30 botol, then up jadi 45 botol. Wohoo!

Yakin tak yakin kena yakin jugak lah sebab dah willingly nak membantu kan. So, mari aku share beberapa tips bagaimana hendak berjaya dalam perniagaan. AHAHA.

Amboi nyah, gaya cakap macam kau dah buka business besar-besaran sahaja ya.

Tak ada lah, setakat ini, aku ada pengalaman jual dua benda. Satu car signage which aku open dekat classmates sahaja. Sebab aku sajalah nak bagi mereka semua tampal dekat car masing-masing konon macam bangga sikit lah kami student dentistry batch kelima ada car signage berbondong-bondong datang kelas bawa signage 'DENTAL STUDENT'. haha. Poyo kan Izzani.

Car signage.

Basically aku tak ada masalah sangat nak jual car signage nie coz bagi aku sendiri lah, benda ini macam catchy sikit. Haa, itu dia point kita yang pertama, CATCHY. Kalau kita sendiri lah, kalau tengok benda comel-comel, then selalunya handmade, mesti rasa macam hendak memiliki sahaja kan? Haa, itulah point dia.

Then, untuk Victoria's Secret ini bagi aku ke-catchy-an dia tuh datang pada bau & rupa paras perfume itu sendiri. Bau dia sedap-sedap sahaja. Tak terlalu tak berbau dan tak terlalu wangi which certain people tak suka sebab akan jadi attraction kan kalau wangi sangat. Tentang botolnya pula, sebab botol dia besar and isinya banyak, dengan harga yang alright, orang akan tahu yang perfume itu bakal tahan lama.

Keypoint yang kedua, hendaklah ada sifat TIDAK TAHU MALU. hahaha. Siapa yang tak malu oii. Tapi kena buat tak malu jugak lah nak promote benda-benda dekat orang. Sebagai contoh, Izzani sangat tidak tahu malu menghantar message or pm pada kawan-kawannya di facebook bertanya, "Adakah anda berminat dengan Victoria's Secret Fragrance Mist"? Tapi takpe, tidak tahu malu versi ini bertempat.

Ketiga, JANGAN BUAT ORANG ANNOYYING. Maksudnya, bila kita dah promote dekat orang itu, dia dah tak nak, jangan paksa, jangan di-promote lagi, jangan di pujuk rayu lagi. Kumbang bukan seekor, bunga bukan sekuntum nyah. Nanti dia menyampah, padan muka kau nyah. Then, zaman sekarang ini orang selalu post dekat group-group dalam facebook. Boleh juga, tapi jangan lah sampai hari-hari asyik dok post engkau sahaja dok promote barangan engkau. Orang boleh annoyed juga tau. Jadi, berikan gap-gap masa untuk post barangan anda di situ.

Kemudian, jagalah HUBUNGAN BAIK sesama manusia. Orang selalu faced difficulty dalam menjual barang ini bila orang tak nak bayar lah, orang nak hutang lah, orang minta discount lah. Tapi, syukur Alhamdulillah, setakat ini aku tidak lah mengalami masalah-masalah sedemikian. Yalah, bukannya aku buka business ker apa pun kan. But still, probability untuk facing masalah macam itu mesti ada, but syukur sangat-sangat, everyone are very nice. Dan kita sebagai penjual, kalau customer minta discount, jangan lah pergi marah-marah post dekat facebook dekat twitter marah ada customer minta discount lah apa lah. Kita kena always berpegang pada prinsip, 'Customer always right'. Layan saja. If tak dapat nak bagi discount, cakap baik-baik, bagi senyuman sampai dia cair dan tak mampu minta discount lagi. HAHAHA.

Dan point paling penting. Penting nie. Yang penting memang orang selalu letak last. Kasi effect suspen sikit kan. Dalam apa-apa pun yang kita nak, kita kena selalu BERUSAHA. Tak boleh putus asa. Orang kata, kalau nak, kejar. Maka kejar lah. Apa yang aku belajar, ada satu time aku rasa macam tak yakin dapat habiskan lagi beberapa botol, tapi masa itu aku tau aku tak boleh berhenti berusaha, aku try promote lagi, try bagi tester dekat kawan-kawan yang lain lagi, and Alhamdulillah, selalunya each time aku usaha, mesti dapat jual beberapa botol or at least one or two.

Paling best, on the very first day aku promote, aku dapat jual 11 botol. This is the best experience ever lah untuk aku sebab tak sangka boleh capai tahap tuh.

Kepada pembeli-pembeli, terima kasih banyak-banyak atas sokongan. Kepada semua pihak yang turun padang, tolong sama-sama promote pada member and family korang, thanks a lot! Appreciate you guys! May Allah bless all of you. InsyaAllah.

So now, my responsibility almost done. So, the money will return back to its owner. Hope they will be happy as for me, I am happy for them. Thank you so much sebab bagi peluang dekat saya rasa pengalaman ini. Really appreciate it.

Syukran Jazilan everyone!
1 comment:

Sebijik comment anda amatlah berharga untuk saya.