Thursday, December 30, 2010

Kisah ini minggu baru, masuk bulan baru.

Bulat-bulat bola api,
Hey! Malaysia menang lagi! :)

Tak sia-sia aku ucap selamat dekat player Malaysia semalam. Walaupun tak sempat nak buat press conference untuk mereka kerana kesibukan kerja makan tido makan tido, tapi Safee Sali tetap jadi top scorer. ahaa!

Tahniah korang! Congrates korang! Tak kisah laa kalah dekat tempat lawan dua-satu pun, yang penting menang agrigad (cenggane eja ntah aku tak tau), empat-dua. Aku bajet-bajet tadi kot boleh balas balik lima-satu. Tapi takpe, empat-dua pun dah kira hebat kot.

Kembar Aidil Adha, rugi kau orang tak main. Tula, cenggane boleh injured. Kalau tak, kau orang boleh jadi femes hari ni macam Khairul Fahmi Che Mat tuh. Seyes aku tengok name dia aku ingat dia adik beradik dengan member baik aku tuh. Seyes! Aku tak tipu. Nur Fatin Che Mat. Tak ker serupa gitu? haha.

Terus aku nakkan kepastian aku post dekat wall facebook Cik Pateng.


Haha. Bukan ape, aku tenung-tenung tengok-tengok muke keeper tuh ade sepesen dengan muke Tan Boon Heong laa. Tak gitu? Dulu kecik-kecik (sampai besar) aku minat sama itu badminton player maa. Manyak kiutt maa. Kih kih kih. Lagi-lagi dia main lefthanded maa. Satu dalam seribu kot.

Khairul Fahmi? Tak dapat laa. Dah ade girlfriend kot dia. Jejariruncing tuh laa. Okayy lah, tahniah tahniah tahniah korang. Empat-dua. Suzuki cup. "Bila turn aku nak dapat Suzuki Swift?". Dah. Dah. Aku berangan jer. haha.

Owhh! Aku lupa. Yang paling penting, tahniah Raja Gopal. You punya muka banyak cool laa dari awal sampai habis AFF, dari Bukit Jalil hingga ke Jakarta :)

Yang  atas nie tadi semua intro jer baru. Kisah yang sebenarnya bawah sini.

Kiut Miut jalan kaki,
Jalan kaki pergi MidValley;
Bulan Minggu baru datang lagi,
Happy Weekly and Monthly anniversarry.

 you and me. Kiut bukan? ahaha!

Hai Rahman \(.^_^.)
Selamat Hari Rabu dan Selamat dua puluh sembilan hari bulan pakcik.
Semoga awak cepat bulat macam dinasour dan sihat-sihat selalu okayy.
Pssstt! I love you forever lah!
"Tak kisah laa Boon Heong main tangan kiri cenggane pun, you are THE BEST okayy!"

<3


Wednesday, December 29, 2010

Kisah pasal ayam saja.

Tadi bukan aku ade cerita aku mandi-mandi pergi beli Kentaki ker kan? Seyes ade. Tak caye, bace entri bawah.

Tadi aku pergi beli Kentaki ayam sembilan ketol, makan seisi keluarga. Keluarga aku memang tak berapa minat part yang spicy (bukan tak tahan pedas okayy). Cuma yang ori tuh lagi lemak-lemak gitu rasenye. Hehh! Pandai lah aku. haha.

Aku pun tak tau ape pasal family aku lebih gemar beli original berbanding spicy. Maybe yang spicy tuh pirate kot. Kot laa. Seyes jangan caye. Aku tipu wehh.

Aku pergi beli dekat Damansara.

"Nape sampai ke Damansaranye yg membeli belah? Kat Hartamas takde ker? Takkan la kawasan orang kaye takde mcD..ahaha..", tanye encik Rahman si bulat ikan bilis. wahaha (mintak maap laa) :P

By the way encik, Hartamas jer kawasan orang kaye. Jalan Duta kawasan orang sederhane jer. hahah.

Beli dekat Damansara jer sonang. Tak ramai orang. Takyah beratur lima enam barisan nak tunggu ayam. Dekat Hartamas tuh, kemungkinan besor ramai jugak orang nye. Payah aihh nak beratur-beratur.

Owhh, cerita pasal ayam, tadi dia kasi ayam sikit punya besar. Orang kedai Kentaki tuh bagi semua ayam stok saiz triple X punye laa. Lagi, part dada yang nak ke rangka tuh. Giler best kan?


Ahaa. Ayam atas nie tampak handsome kan. haha. Nie bukan ayam aku tadi. Aku Google jer. Takde mase aku nak snap gambar ayam mase tengah makan. Seyes aku berkonsentrasi lebih mase tengah makan.


Nie lah sebenarnye BUKAN ayam aku. Ayam nie pun ihsan Google jugaa. Bayang kalau ayam Kentaki besaq nie, mau tak wujud dah colonel set, dinner plate, mini bucket ape semua bagai.

"Abang KFC, kasi ayam besaq tak muat bucket satu set!", kata aku bagi nama sendiri dekat set ayam di atas.

Lagi, cerita-cerita pasal ayam, aku Google jugak lagi jumpa gambar kedai Kentaki yang macam bawah nie.


Comel kan kedai Kentaki nie. Ade shape ayam ayam gitu. Nanti kalau ade kedai makan ikan keli, buat kedai shape ikan keli sikit. Kalau jual sayur kangkung, kedai shape sayur kangkung, tapi kalau kedai makan bak kut teh, buat shape?? Piuhh! Piuhh! Nyah kau dari fikiran ku. Itu haram sama sekali.

Tak tau bak kut teh tuh ape? Google laa sendiri wehh. Aku nak link kan jer tadi. Tapi tak mau laa. Tak jadi laa.

Sekian cerita ayam. Kokk Kokk Kokk!

Tuesday, December 28, 2010

Kisah bola lagi.

Besok bola kan? MALAYSIA vs. Indonesia kan? Kali nie dekat Jakarta pulak kan?

Aku bukan pengulas sukan, malah bukan juga blogger sukan. Apetah lagi nak cakap pasal bola. Macam korang semua dah tau memang haram aku tak tau pape pasal bola kan.

Jadinye, yang mampu, "SELAMAT BERJAYA skuad negara. Main bola elok-elok. Jangan sampai luke-luke, injured-injured bagai".

Aku tau, Zaquan Adha tak bace pun belog aku. Takpe. Nanti aku buat press conference khas untuk wish SEMOGA BERJAYA dekat player MALAYSIA.

Okayy lahh. Aku publish post dan sign out sajelah. Nak pergi mandi-mandi dan keluar pergi beli Kentaki.

Monday, December 27, 2010

Kisah dari youtube.

Baru saja beberapa minit lepas aku post entri di bawah nie, aku usya-usya facebook pulak. Amboih, boleh kata lima satu puluh peratus setengah dok cakap pasal bola kan. Tetarik jugak tengok video yang diorang dok share share.

Baru tadi main, youtube dah penuh dengan cerita bola tiga kosong. Advance sungguh.

Amboihh. Ade satu video, memang boleh buat naik suhu Malaysia lebih takat didih nieh.

Nak tau ape tuh? Haa. Kene tengok sendiri lah.


Malingsia Malingsia apahal? Tak boleh sebut betol-betol? MALAYSIA okayy. grr :/

(bukan main marah aku sampai taip entri nie pun hentak-hentak keyboard. wahaha)

Kisah bola kita.

Ball is bola. Bola is sphere. Sphere like earth. In earth, Malaysia is here :)

Apelah yang aku mencarut mengarut nieh. Tapi betol laa kan?

Bola? Kalau orang tanye aku, "Izzani, ape kau tau pasal bola?"

Owhh. Aku akan jawab dengan yakin, yang aku tau pasal bola adalah, bola takde bucu, bulat gondol jer macam pipi aku, orang dok kejar, dah dapat sepak balik. Tapi pape pun, bola tuh selalu buat aku terhibur lagi-lagi bila ada Bambang Pamungkas (dulu. mase dia main untuk Selangor dulu). haha.

Haa. Kau orang nak marah aku lah tuh. Aku bukan penyokong Indonesia lah wehh. Of course aku sokong Malaysia. I'm the true Malaysian okayy. Cuma Malaysia nie jer yang tak tau bila nak jadi ___________. Aishh! Sudahlah. Malas masuk isu politik. Lain jadi nanti susah. Awak budak bawah umur lagi. haha.

Dekat mane tadi? Bola kan? Baiklah. Aku ngaku aku memang haram tak tau pape pasal bola. Kalau nak tanye pape pasal bola dekat aku take time sikit lah untuk jawapannye. Kasi aku mase tanye dulu pada boyfriend, baru nanti aku dapat jawapannye. ahaha.

Yang aku tau, aku tertido kejap tadi. Bangun-bangun tidur, ibu dengan kakngah dok menjerit golll!!!. Naik tinggi temperature rumah dengan jeritan tuh sampai terjaga orang lain. ahaha.

Yup. Aku bangun tadi, Malaysia tengah score satu gol. Then aku follow up sampai second and third gol secare berturut-turut. Hebat kan Harimau Malaya? Tapi sayang, kembaq dua orang tuh injured pulak. hee.

3-0. Tahniah lah untuk player Malaysia. Semoga terus maju jaya cemerlang gemilang terbilang terang benderang. Safee Sali, sumbat lagi bola banyak-banyak dekat Jakarta nanti. Keep watching dekat Gonzales kasi dia tak dapat bolos gol kita. Tapi kita, "boloss sajaa gol ituu!", kata Zizan.

Untuk penyokong-penyokong yang dihormati, macam tak perlu jer kan nak main-main laser uh dok suluh-suluh dekat muke player. Ciaaannn die nanti tak nampak bola. Lighting dekat stadium tuh dah cukup terang dah kot rasenye. Lagi satu, boleh lah rasenye bungkus-bungkus mercun yang ade tuh bawak pegi main dekat rumah. Takyah laa bakar-bakar dekat stadium tuh. Nanti terbakar, cenggane?

Ngomong-ngomongnya, kalau orang di Malaysia punya wang lebih, beli-beli lah tiket pergi ke Jakarta. Dekat Malaysia nieh, tak yah Galang Pangalila, Baim Wong, serta Dimaz Andrean terbang datang sini pun, dah penuh stadium Bukit Jalil tuh dengan orang-orang depa. Betul tak?

Sekian, salam bola sepak Malaysia :)

Sunday, December 19, 2010

Kisah weekend bersama sedare.

Salam.

Mai sini aku nak cerita sikit. Wonderful weekend. Yippie! Yippie!

Aku takde laa nak cerita pulak kan, hari sekian sekian pukul sekian sekian aku buat ape dengan si fulan dan si fulan. Aku cume nak cerita jer la part mane yang dikatekan wonderful weekend sangat tuh.

Mula dengan malam semalam, Sabtu. Aku keluar pergi uptown danau kota dengan sepupu-sepupu aku. Decision last minit wehh. Pergi dalam pukul 11.00 cenggitu kot. Jalan-jalan sampai dekat pukul 1.00 baru selesai. Pusing uptown tiga empat kali, keluar-keluar, bawak plastik asam sepaket empat ringgit. Itu saje. Betol-betol cuci mate name nye. haha.

Dah habis uptown, acu ajak pergi makan mamak. Pekena mamak jap. Milo ais sama itu roti canai seketul. Dah. Cukup. Balik. Tidur.

Selesai cerita hari Sabtu.

Cerita hari Ahad pulak. Pukul lebih kurang jam satu begitu, kitorang semua jugak, pergi Brem Mall. Dekat Kepong tuh. Main bowling. Aku sampai lewat sikit dengan adik-adik aku. Dan dan aku masuk, diorang dah bayar untuk empat game. EMPAT wehh. Bukan satu dua. EMPAT. Nieh game paling banyak aku pernah main aku rase.

Dengan kehandalan yang tak berapa kurang nak ade, aku baling bolaa. Luruuusss. Tengaahhh. Bajet bajet boleh strike dah (bajet jer laa). Tup tup sampai hujung, bola belok. Ape lagi. Longkaang. Again and again. Longkaang. haha. Sabar jer la. Banyak kali macam tuh pulak tuh.

Tapi, kadang, ade waktu yang menyebelahi kita kan. Ade la sikit aku sekurang due tige strike and spare tuh. Malu nak cakap. Tak hebat wehh. haha.

Masuk part yang kelakar atau lebih senang kate memalukan juge laa dekat aku. Mulanya, aku main bola saiz 9. Tuh yang paling ringan waktu tuh. Paling ringan?? Gilerr berat wehh bagi aku. Mane baling tak berdentum lantai tuh. Nasib tak roboh jerr.

Orait, sekali, turun dari ladang bola saiz 8. Ringan sikit la kan. Jari pun boleh masuk dah nie. Ala-ala ngam ngam gitu. Semangat dah nak baling bola.

Daaannn baaaliiinggg.

Eyh2, bola tak jatuh dari tangan laa pulak. ahaha. Punye kecik ala-ala ngam ngam saiz lobang jari tuh, sampai bila baling bola melekat dekat tangan. haha. Buat malu jer. Kan dah kena gelak. haha.

Lagi satu. Balinggg. Dan bola pun terjatuh kebelakang. ahaha. Yang nieh tak tahan. Bila guna bola saiz 6, rase ringan sangat. Bajet-bajet laa nak guna bola saiz 9 tadi uh balik. Belum pape hal, baru nak baling, tup tup, eyhh, terjatuh dari tangan dan bola kebelakang dengan selambe tanpe segan silu nye. haha.

Aku. Aku. Lame dah tak main bowling. Macam ape jer main tadi. Nasib yang main tadi pun 10 orang. Macam-macam gaye ade. Takde laa malu sangat. Lagi pun dengan sepupu, takde laa segan mane pun. Kih kih kih.

Monday, December 13, 2010

Kisah lahirnya dia.

Baru jer rasenye aku taip entri kisah lahirnya aku. Tup tap tup tap, dah seminggu tambah satu hari berlalu. Timbul pulak kisah lahirnya dia.

Pejam celik pejam celik, pun dah 7 Muharram hari nie kan. Jadinye, termaktublah status dekat facebook aku, Selamat Hari Lahir, Abdul Rahman.
Semoga terus berjaya, bergembira, berbahagia dan seangkatan dengannya. haha. Sihat-sihat selalu okayy. Makan banyak-banyak. haha. Jage diri! ♥

Saturday, December 11, 2010

Kisah si kura-kura.

Kau orang ingat lagi tak. Eyh eyh. Jap jap. Assalamualaikum!

Haa. baru boleh proceed. Kau orang ingat lagi tak entri aku yang dah berkurun lama yang aku cerita pasal Guinness Book Of Records tuh? Mesti tak kan? haa. Dah tau dah. haha. Mane tak nye, tahun lepas punye entri kot. Aku nie pun nasib otak masih cergas dapat ingat entri sendiri kan.

Haa. Jom lah kita down memory lane. Heyy! Bukan ajak shopping dekat Memory Lane laa. Yang tuh tunggu aku kaye dulu baru aku ajak. haha. Ape lagi. Ayuh cepat klik [sini]. Aihh. Kok layan sinetron Galang Pangalila hari-hari, sampai terikut-ikut gue cakap indon pak. haha.

Dah laa. Merepek jer. Aku orang MELAYU laa. Sejati!

Okayy. Berbalik pada entri aku setahun yang lepas tuh, nampak kan binatang ape dekat picture bawah tuh kan? Maap laa. Tuh zaman buat blog muda-mudi. Gambar pun kecik cinonet jer lagi. Ya! Kura-kura. Ape dia binatang tuh? Kura-kura!

Kure-kure tuh laa teman kesayangan adik aku [Affiq] tuh. (Amboii. Dah pandai buat blog adik aku sekarang yer.) Tukang bagi makan, tukang cuci akuarium. haa. Die laah. Dah memang beli untuk dia kan. Dulu ade empat ekor. Tapi sekarang dah berlaku mutation pade ekor die, tinggal due ekor. hahah! Pandai laah aku kelentong kau orang en.

Senang cerita, dulu beli empat ekor. Due meninggal dunia, tinggal lah due ekor. Okayy. Paham? Bagus. Jangan nak tokok tambah pakai formula sin cos teta alpha beta segala tuh dah.

Haa. Jadinye, tadi aku suruh kure-kure due ekor tuh posing dalam akuarium. Aku tak tau laa jantina diorang nieh ape. Aku cakap dekat kura-kura begini,

"Cepat-cepat. Posing-posing tuan dan puan kura-kura. Kaklong nak amek gambar nieh".
Dan kura-kura pun bagus, ikut perintah. Bertindak mengikut arahan!, kata Saiful Apek dalam cerita Jutawan Fakir. Tengok? Tak tengok lah tuh. haha.


Haa. Nie lah die hasilnye sekarang kure-kure due ekor tuh. Dah besar sehat walafiat macam aku kan mereka. haha. Seyes besar giler dah sekarang, berbanding dulu (memang laa kan). Dulu aku selalu angkut bawak keluar akuarium suruh kura-kura lari-lari. Tapi sekarang, hmpph, nak pegang pun aku gune hujung jari hantu jer. haha. Kuku die dah macam kuku singa woo. Cuak aku.

Dan tadi, sampai-sampai aku di rumah, adik aku memberi perkhabaran yang bahawasanya, ibu dengan abah, beli lagi due bijik kure-kure. Yang masih kecil laa. Nak tengok? Jom jom.


Yang nie laa kure-kure baru beli. Bau kedai lagi kate orang. haha.

Sekarang nie boleh laa kau bermanje-manje dengan aku kure-kure bau kedai. Nanti tahun depan, kau dah besar macam yang atas tuh, alamatnye, aku usik kau pakai hujung jari hantu jer la yer. :)

Friday, December 10, 2010

Kisah ℓα ℓα ℓα ℓαα.. ツ

These words are my own.
From my heart flow.

Pelik ape kau orang aku post dalam Bahasa Inggeris haa? haha. Owhh. Tidak mungkin. Aku akan post dalam bahasa tuh kalau lecturer EAP suruh jer. Bukan ape. Aku tak terel. Nanti orang tak paham. haha.

Kebelakangan nie post aku pendek-pendek jer kan? Malas lah dulu buat masa nie nak tulis panjang-panjang. Idea tak terperah laa pulak.

Okayy dah. Byebye.

Aku tanak link pape sebab ini aku punye. Nak? Youtube sendiri. :P

Tak paham? Mintak maap laa. hehe.


These words are my own.
From my heart flow.
♏ƴαηღ


♫ ♪ ♩ ♫ ♪ ♩ ℓα ℓα ℓα ℓαα..

Monday, December 6, 2010

Kisah lahirnya aku.

Besok dah 1 Muharram kan. Dah masuk tahun baru Islam dah kita kan. Semoga tahun baru membawa lebih kesempurnaan dan kebahagiaan untuk kita semua. :)


"Mase kaklong lahir, besoknye awal muharram", kate ibu.

SELAMAT HARI LAHIR, Nurul Izzani binti Zulkifle.
29 Zulhijjah 1411.

Sunday, December 5, 2010

Kisah ke Pahang.

Aku baru sampai rumah. Hari Sabtu lepas pergi Pahang. Pergi Jengka 3, ade sedara kahwin. Alang-alang dah sampai Pahang kami lajak lagi pergi Kuantan.

Dah sampai Kuantan, kami cari UIA. Yelah. Bakal pergi sane kan. Dalam kepala aku fikir, berapa jauh lah KL dengan Kuantan nieh. Ohh! Rupanya tak jauh mana. Sebab sampai-sampai sane, langit pun belom gelap lagi.

Kalau ikut highway ade laa dalam 3 jam macam tuh. Kalau si hero tuh drive 2 jam lebih boleh sampai kot. hehe. Dan dan nak pergi sane memang kena lalu Gombak kan. Aihh. Memang tak jauh mane pun laa rasenye. Kalau ikut rase aku tadi, Taiping lagi jauh dari Kuantan kot. :)

p/s: 8 December 2010: All the best to all Gombak and Kuantan rian's. Belajar sampai berjaya okay. Take care!

Saturday, December 4, 2010

Kisah ringkas tapi bermakna.

"Semoga berjaya dunia akhirat.."
Abdul Rahman Mohamad Zahid.

Senyum jer bila rahman cakap macam tuh. InsyaAllah :)

Tuesday, November 30, 2010

Kisah P.

Salam petang lepas habis kelas.

Haa. Benarlah, aku baru habis kelas. Sungguh pelajar yang cemerlang aku ini bukan? Sudah dapat cuti, masih mahu ke kelas. Ahh! Merepek saje lah kau zany. haha.

Ingat lagi tak kau orang akan kisah aku yang ini. Betapa aku bersemangat buat surat ambik cuti untuk minggu ni. Haa. Untuk hari ini lah tuh. Pasalnye, pagi-pagi bute tadi aku ade test JPJ.

Giler lah kau zany. Bile mase ntah kau amek lesen. Tarak cerita pun kan. Tak laa. Aku malas nak kecoh-kecoh. Pasalnye segan laa beb orang lain yang sebaya, bah kan lagi mude dah berkurun lame amek lesen, dah siap nak dapat lesen kompiten dah, aku masih terkedek-kedek belajar kereta. haha.

Dua minggu lepas, aku dah pun mengalami test JPJ nieh. Tapi, apekan daye. Pisang berbuah dua kali. Kena attend JPJ lagi sekali. Pasalnye, yang minggu lepas tuh aku tak lepas dekat slope ataupun name senangnye bukit. Sayangkan. Jalan raya dah elok molek lulus, boleh kantoi dekat slope.

Ceritanya, aku dah tarik handbrake, tapi entah kenapa bila angkat kaki kanan nak ke minyak, kereta dengan rase bangga nye mengundur ke belakang. Ohh! Kantoi jugee! Silap aku sendiri. Tarik handbrake tak cukup kot. haha. Segan dengan uncle JPJ.

Tapi hari ini, Alhamdulillah, dapat buat dengan jayanya. Slope, Parking, Three pointer, gonna miss u. hehe.

Bila dah lulus, tiga orang utama saye akan call dulu kan. Tak yah bagi tau sape pun mesti dah boleh agak kan? Untuk tiga orang utama, terima kasih banyak-banyak. Love you always tiga orang utama. :)

Tak lupa jugak dekat adik, adik, adik, dan adik sedara. Thanks tolong teman kaklong tiap-tiap petang dan malam pergi practice bukit dekat sebelah court tennis tuh. haha. Nanti kaklong belanja kopiko. Okayy kan? hee.

"Dah laa kau zany. Dapat lesen jer pun. Cerita nak lebih. Bajet jer", Kate aku dekat diri sendiri.

Dah laa. Aku nak pergi keluar dari CC nieh untuk carik makanan. Ingat nak duduk lame-lame sampai waktu makan, tapi segan lah duduk dekat CC nie lame-lame. Ramai laki.

Sunday, November 21, 2010

Kisah untuk adik SPM

SPM kan minggu depan?

Bila? Bila? Selasa kan?

Adik-adik, tak laa, kau orang dah 17 tahun, dah besar, tak boleh panggil adik dah/ hehe. Tak kira yang ada di rumah, di sekolah, di pusat tuisyen, mahupun di pejabat (ade ker?), semoga berjaya tau nanti.

Nak cakap pasal result macam lambat lagi. Tahun depan baru keluar. Jadinye, cume cakap pasal amek exam dulu lah hendaknye yer. Moge dapat jawab exam dengan tenang dan berjaya.

Haa. Nie ade sikit tips dari akak. Cewahh. Akak haa. Umur tak cecah 20-an lagi. hehe.

1. Sarapan pagi-pagi sebelum exam. Aku nie jenis yang tak suka breakfast. haa. Amek, kelaparan mase tengah jawab exam. Lagi pulak hari first, neves die semacam sikit. Bila perot kosong, nak tulis karangan beribu patah perkataan tuh mula laa menggigil. Makan tau pagi-pagi!

2. Tidur awal malam sebelum exam. Yang nie tak yah cakap sebab ape pun dah tau kan? Nak jawab exam sambil sengguk-sengguk? Tapi dulu-dulu, ade paper yang seyes lame giler waktu die. Kadang-kadang aku tidur jer jugak bila dah tak tau nak buat ape. haha. Mase SPM tak ea. Pengawas yang jage tuh ade aura buat aku tak boleh tidur. wahaha.

3. Bace lah lagi dah last minit tuh. haha. Yang nieh orang selalu tak bagi. Orang cakap, dah last-last minit tuh, takyah bace-bace dah. Tak tau laa. Kalau ikut aku, aku bace jer lagi. Dah tuh, ade 2 jam lagi untuk next paper, sampai hati ker nak bergurau-senda, main teka-teki dalam masa-masa tuh. Tak kan? Bace jer laa. Kot-kot yang last-last minit tuh masuk soalan. Tak ker gembira. haha.

Dah laa. Dah takde tips dah. Tips yang lain-lain tuh mesti cikgu sekolah tak pun penceramah bebas dah bagi kan? Sekian sahaja dari akak yang mude. Pesanan penaja yang tulus ikhlas. Semoga berjaya dapat sepangsa huruf A+ nanti.

Kisah untuk Ayuni.


HAPPY BIRTHDAY,
AYUNI BINTI RAZAK.

Sunday, 21-11-10

My dear roomate, Yun,

Selamat Hari Jadi. Yun dah 19 tahun. Tahun depan 20 tahun. Agak-agak dah boleh makan nasik minyak Yun tak? ehehe. :P

Moge berjaya-berjaya selalu Yun. Thanks for being a nicest roomate ever. Macam nak roomate dengan Yun lagi jer dekat Kuantan nanti.

Okay Yun. May Allah bless you always kay. Moge Yun gembira-gembira selalu tau. Moge business printing Yun pun berjaya jugak tau. hehe.

Saturday, November 20, 2010

Kisah "segala kesulitan amat dikesali".

Selamat hari raya korban ketiga. Sudah cukup kah anda berkorban? Sudah berapa ekor lembu kah yang anda makan? Itu bukan persoalannya untuk entri ini. hee.

Tadi, aku sedang sibok buat surat untuk ambik cuti due minggu depan. Cuti sebab ape? Haa, yang tuh nanti-nanti aku bagi tau okayy. Aku nak ambik cuti pun sehari jer. Bukan nye setahun.

Tapi yelah. Dah name pun _ _ _. Sikit-sikit buat surat. Sikit-sikit buat surat. Aku rase, untuk sepanjang dua tahun aku dekat situ, berapa puluh surat dah aku hantar dekat office tuh. Femes kan aku? Bercinta dengan makcik office. Main balas-balas surat.

Haa. Banyak laahh kamu. Aku suke bagi surat dekat office pasal aku nak balik awal jer. Hari Jumaat aku selalu takde kelas. Jadinye, aku selalu nak balik Khamis. Tuh pun kena surat. Ayoyo. Memang tiap-tiap minggu aku kena buat surat.

Last-last, start sem nie, diorang dah taknak kot bace surat-surat aku. Justeru itu, tidak membenarkan langsung student untuk balik awal. Ape kes?

Dan nieh tadi, aku buat surat untuk ambik cuti sehari jer, pun jenuh pikir ayat. Satu ayat yang aku seyes dah tak tau nak pikir ape. Selalunye tau, tapi tiba-tiba kali nie tak tau pulak. hee :P

Lantas aku Google,



"Segala kesulitan amat dikesali". Ape kau dalam bahasa Inggeris haa? Aku nieh dah laah lemah subject BI. Carik dekat google pun tak jumpe. Nyampah I. hehe. T_T

Last-last aku buka facebook, carik siapa yang boleh dijadikan bahan rujukan. hehe. Ramai yang boleh jadi bahan rujukan, tapi aku nie pemalu sikit. Name nak tegor-tegor orang yang tak biasa aku tegor dekat facebook uh memang jarang sekali laa berlaku. Lagi-lagi sebab nak tanye "segala kesulitan amat dikesali dalam bahasa inggeris ape?". Haaii, memang tak dapat laa.

So, aku ambik keputusan, tanye orang yang dah biasa jer lah dengan aku. Nur Fatin Che Mat.


Dan lepas tuh. Lepas fatin pikir-pikir, dia pun tak tau jugak. haha. Lawak-lawak. Same-same tak tau. Tak femes lah kau "segala kesulitan amat dikesali". haha.

Kemudian, perbincangan diteruskan.


Macam-macam yang keluar haa. Sampai "if there is any mistaken..". haha. Aku tak buat salah kot tin nak ambik cuti. Tapi takpe. Demi mengenang ayat yang boleh tahan sesuai tuh, aku pun lantas bersetuju. ahaha.

Dan last-last sekali. Fatin bagi jawapannye jugak "sorry for all inconvenience" lepas tanye boyfriend die. Yeaahh! Itu yang saya carik. haha. Thank you fatin and boyfriend die. haha.

Akhirnye, siap jugak surat aku. Dan boleh laa diprint dengan selamatnye. Semoga diluluskan. Puhh! Puhh! (tiop dekat surat).

Sebabkan "segala kesulitan amat dikesali" jer pun, bincang sikir punye lame en. haha!


Thursday, November 18, 2010

Kisah 10 benda lepas sapu sampah.

Salam petang.

Pagi tadi aku baru jer selesai menyapu seisi rumah. Jadi, untuk kali ini, aku nak senaraikan 10 benda yang selalu kita jumpa bila tengah sapu rumah. Kejadian ini berlaku dekat rumah aku. Dekat rumah kalian, aku tak sure. hehe.



1. Rambut. Seyes, di merata-rata tempat, sudut dan corok dalam rumah, hatta di bilik air sekalipun, rambut tak pernah lepas dari pandangan aku. Ada jer di atas lantai. Agak-agak bila kumpul-kumpul balik, boleh siap satu set rambut palsu. haha. Almaklum lah, wanita kan. Takpe, nanti pakai syampu Sunsilk elak keguguran rambut.

2. Duit syiling seposen. Benda nieh selalu dijumpai dekat celah-celah almari, bawah meja study dan jugak bawah katil. Aku terlupa lah pulak, nak kumpul-kumpul tadi. Rasenye kalau dikumpul-kumpul, boleh membawa kepada membeli Perodua ViVa sebijik. Over!

3. Habuk pemadam. Pantang kalau sapu bilik study tuh, habuk pemadam maaakk aihh, menggunung capai takat didih dah. haha. Dulu mase zaman kanak-kanak suke sengaje bersuke ria buat habuk pemadam gentel-gentel pakai pembaris kasi dia jadi habuk kecik-kecik. Lagi menarik kalau beli pemadam warna-warni, nanti habuk pun jadi warna warni. Boleh buat perhiasan terus.

4. Manik-manik buat gelang. Haa. Nieh lagi satu. Ade saje manik di mana-mana. Aku pun pelik, mane datang asal-usul manik-manik tuh semua. Kalau jual agak-agak berharga tak? Kalau mutiara takpe lah jugak kan.

5. Pin tudung atau peniti. Hilang sebijik, dan dan pergi ajak ibu Jalan Tar. Ape ntah lagi hilang dua tiga bijik. Tapi bila sapu satu rumah, boleh jumpa lima enam bijik. Tak ke banyak tuh. Membazir itu amalan tak mulia tau. haha.

6. Putik kapas. haha. Bukan ape, kadang-kadang kite terlupa kan. Yelah, betapa nikmatnya korek telinga kan. Dan dan terlepas pulak putik kapas dari tangan. Bila sapu-sapu tengok ade celah sofa, ade bawah katil. haha.

7. Kuku. haa. Kuku pun boleh jadi merata haa. Biase lah, lepas-lepas ketip kuku, halus kan. Kadang-kadang ade yang tertinggal. Kalau aku, tak. Lepas ketip kuku, aku akan kira kasi cukup sampai sepuloh. Kalau potong kuku kaki sekali, kasi cukup sampai dua puloh. Baru lah buang ke tong sampah.

8. Nasik. Nie satu habit aku dan adik-beradik aku. Makan selalu tak kira tempat. Bukan setakat atas meja makan, ruang tamu, atas sofa, kalau tengah online, dalam bilik pun boleh jadi ruang makan. Bila dah kena marah, baru lah terkedek-kedek pergi meja makan.

9. Plastik gula-gula. Yang nie bukan habit aku, tapi, habit adik aku. haha. Beliau suke sangat makan gula-gula sambil tengok TV. Lepas tuh terlupa nak buang sampul gula-gula tuh menghala ke tong sampah. Alangkah naik nya angin bila tengok semut-semut api berkerumun atas lantai. haa. Shieldtox segera berkhidmat.

10. Habuk. haa, yang nieh dah confirm lah kan. Semua tempat pun kalau sapu akan sapu habuk kan. Tak kira lah habuk yang datang dari kipas, dari bawah carpet atau dari kawasan luar rumah.

Jadinye, sebab itulah kite kena sapu rumah selalu. Kalau tinggal dalam habuk, nak nafas pun tak sedap. Bukan setakat sapu sampah, sebab kalau sampah tuh besar-besar macam dekat tempat pelupusan sampah tuh, tak boleh nak sapu, amek jer pakai tangan, campak dengan sopan dalam tong sampah. Tapi kalau habuk-habuk kecil tuh boleh laa disapu, kalau sedikit malas, pakai saje vacuum.

Sekian, selamat menyapu seisi rumah.

Kisah buat rakan belog.

Untuk entri kali nie, aku nak tujukan khas buat kawan-kawan sebelog sekalian.

Yang pertama sekali. Terima kasih yang tak terhingga dan salam terharu buat NAJLA. Penghargaan ditujukan khas untuk entri yang ditujukan beliau untuk aku. haha. seyes terharu.


Ceritanya begini. Aku dah laa kekurangan kawan-kawan AED. Tapi, aku teruja bila tengok hasil-hasil kerja budak AED. Bakal architect laa katekan. Alang-alang aku ade kawan AED macam najla, aku suruh dia buat projek cardboard putih tuh dekat bilik aku. Sebabnya aku nak tengok hasil dia nanti.

Tapi tak boleh, sebab bilik aku tak menyediakan perkhidmatan gam yang boleh bagi benda tuh melekat cenggitu. haha. Kadang-kadang bila dia ada dekat bilik study, tak pun dekat bilik aku, aku suka tenung dia buat kerja. haha. Terpesona. 

Untuk lagi di bawah nieh, aku akan pakai kata ganti diri 'kite' okayy. Jangan gelakkan aku, sebab aku nie pemalu kalau kau orang nak tau. :)

Yang keduanya, untuk FIEYKA.

Thanks for the tag. Really aprreciate it. Tapi kite tak sure lah yang fieyka tag tuh untuk award or untuk contest tuh. Nak ambil award, rasa macam malu-malu kucing jer pulak, sebab kot-kot fieyka tag untuk contest kan. Tapi, kalau nak bagi pun, ape salah nye. hehe. Gurau-gurau.


Yang ketiganya pulak, untuk FARAH AINNA.



Farah, soryy sangat-sangat. Kite baru perasan yang awak Farah sedara kite. haha. Sebelum nie kite follow and approve Farah dekat Facebook, seyes, kite tak perasan. Sebab dah lama tak jumpa, kite tak berapa cam sangat dah muke. hehe.

And lagi satu, kite tak tau name penuh Farah is Farah Ainna, sebab panggil Farah jer kan. Sebab tuh tak boleh perasan. hehe. Seyes mule-mule mase kite follow blog Farah sebab saje blogwalking, terjumpa blog Farah, and nampak menarik. Tak sangka yang kite follow nieh rupenye Farah sedara kite. hee.

Waa. Malunyee. hehe. Farah mesti dah lame perasan kite kan? Mase Farah add dekat Facebook ritu lagi kan? haha. Seyes, kite tak perasan. Ade tengok gambar. Tapi tak semua. Lagipun, muke Farid dah lain, kite jadi tak cam. Sebelum nie jumpe mase muda mudi lagi kan. haha.

Kite jadi perasan, baru jer nie tadi. Lepas tengok entri pasal family dinner Farah tadi. Rase macam kenal jer. Tapi still tak sure. And scroll down lagi nampak gambar mama and abah Farah. Baru lah perasan. hehe.

So, sorry. Nasib baik tau jugak. Kalau tak kite just ingat Farah is kawan blog jer macam biasa. Rupenye sedara kite. Bile-bile jumpe lagi okayy. :)



Kisah salam Aidiladha dan takbir raya.

Salam Aidiladha. Haa, aku dah agak dah. Sign in Sign in jer aku dekat belog nieh, dah agak sure dah dekat dashboard banyak cerita pasal Aidiladha nieh.

Jadinye, aku pun same-same laa mengucapkan Selamat Hari Raya Aidiladha. Moga hidup kita sentiasa diberkati Allah dan terus menuju ke jalan yang diredhaiNya. Berkorban lah kita selagi daya. Ingat lah kita, walau sekecil mane pun kudrat yang kita korban kan, InsyaAllah, balasanNya berlipat kali ganda.

Macam-macam pesanan kan untuk hari raya nieh. Dan lagi satu, ingat lah manusia, jangan alpa. Bila dah raya Aidiladha nieh tak boleh lari lah dari daging lembu tiga empat kilo. haa. Jangan main tibai jer makan tak ingat dunia. Bawak-bawak kan mengawal nafsu pemakanan anda. Jangan nanti esok-esok haribulan klinik, hospital, rumah sakit dan farmasi-farmasi berdekatan sibuk orang pergi ambil ubat darah tinggi okayy (Minta dijauhkan. Moge semuanya baik-baik saja) :)

Maaf. Aku agak lambat menyampaikan salam raya nie kan? Almaklumlah, orang busy. haha! owhh. Tidak busy sama sekali. Aku cuma tak sempat jer nak online di awal waktu. Lagi pula, aku baru jer sampai rumah, dari kampung tadi.

Hmmm. Raya-raya macam nieh, dengar takbir dari malam tadi, teringat jugak dekat arwah atok. 14/11/10 hari tuh, genap lah setahun atok pergi mengadap Ilahi. Dah setahun dah atok pergi rupanya. Rasa macam baru kejap jer.

Aku nak jer update pasal ni hari tuh, tapi disebabkan kengkangan masa aku kena balik UIA dan juga kengkangan laptop aku yang bermasaalah, buat aku terpaksa postpone ke hari ini.

Ingat lagi tak kalian akan kisah aku yang ini. Hari tuh aku cerita-cerita dengan kawan aku detik-detik akhir atok. Nak jatuh air mata rasa. Sedih. Syahdu. Pilu. Rindu.

"Assalamualaikum. Esok 14 Nov, genap setahun abah/atok kembali ke rahmatullah. Marilah bersama-sama kita sedekahkan al-fatihah dan doakan allahyarham ditempatkan ke dalam syurga Allah. Al-Fatihah..."
Received: 13.11.10

Ini message yang abah aku sent dekat semua adik-beradik abah dan anak-anak buah bagi sama-sama kami seisi keluarga mengingati atok. Moga atok tenang di sana dan InsyaAllah, ditempatkan di dalam syurga Allah.

Saturday, November 13, 2010

Kisah Puteri Santubong.


Amboi amboi. Bangga rasa aku bila tengok friend request dekat facebook, Puteri Santubong add aku. Tak sangka la pulak Puteri Santubong teringin nak berkenalan dengan aku. Aww. ahaha.

Ape laa. Aku punya lari dari myspace salah satu sebabnya adalah sebab dah terlalu ramai pakai nama-nama glemer nieh. Ada nama Si pencinta kayu manis laa, Sayang che pah laa, Awek laut cina selatan laa, Sayang dia ketat-ketat laa. Allooohaaiii. Dan dan pulak dekat facebook dah bergejala.

Bila dah pakai nama-nama cenggitu, mula lah aku garu-garu kepala, siapa pulak insan yang bernama sekian-sekian nieh. Terpaksa laa pulak pergi new tab bukak profile konon nak tau jugak siapa kan. Ditambah pulak bila letak gambar profile picture tuh dengan gambar si adik kartun sinchan, memang sungguh mendorong setiap manusia untuk terpaksa tekan photo dia daa.

Dan dan pulak segala bagai dalam profile tuh nak private. Tinggal gambar game Farmville (seyes aku tak reti eja) jer yang boleh preview, tak pun gambar jersi bola yang edit-edit mase zaman kegemilangan lagu Waka-waka uh. Lantas, dengan rasa penuh merendah diri nya aku dan mouse aku, terus mendorong beliau ke button X.

Aku bagi tau awal-awal, aku nieh yang jenis sikit-sikit new tab. Sikit-sikit new tab. Kadang-kadang rimas jugak kan melambak sangat tab-tab tuh. Jadi, profile-profile yang dirasakan mendorong mouse ke button X, harapnye bersabar lah yer. Lagipun, aku cuma tekan Not now jer dekat friend request tuh. Not now means bukan sekarang kan. Jadinya, tak semestinya tak di add kan. Kalau facebook sediakan button Next two years ker, nescaya aku akan pertimbangkan request kalian.

Mintak maap laa. Aku bukan nak jadi sombong ker ape kan. Yelah. Kalau dah melambak-lambak kawan (kalau yang kenal takpe, nieh yang tak kenal) dalam friend list tuh, akan mengundang kepeningan di kepala jugak kan. Mencegah itu lebih baik dari merawat. Bukan begitu?

p/s : Puteri Santubong, harap dapat sampaikan salam dekat Puteri Sejinjang.

Friday, November 12, 2010

Kisah paintball dan RAFEST.

Salam kawan-kawan.

Hai! Hai! Hai!.

Aku dekat rumah nieh korang. Ingat minggu nieh tak balik, taapiii, tak boleh laa. Rumah tuh kan dah macam wajib untuk tiap minggu. haha.

Owhh ya! Nie nak cerita. Sebelum tuh, aku bukan lah FSCC, bukan juga FRC, malah juga bukan MRC. Cuma sekadar pelajar biasa yang duduk dekat KC.

Haa. Yang baca blog nie (kalau ada laa) ada kawan UIA, ada kawan Taiping, ada jugak kawan dari yang lain-lain. Kalau yang UIA tuh mungkin dah cukup paham la kot ape tuh CCCCC segala di atas tuh. Tapi kalau yang selain UIA uh, mungkin lah tengah garu-garu kepala dengan penuh tanda soal tengah pusing-pusing sekeliling kepala tiga ratus enam puluh degree. Kan? (sila bayangkan).

Mari mari aku explain secara kasar ape tuh CCCC segala. FSCC tuh kalau dekat Taiping lebih kurang macam BWP laa. FRC tuh pulak kalau dekat Taiping lebeyh kurang macam naqibah usrah kecil dan besar kita-kita dulu. MRC tuh pulak kalau dekat Taiping macam jawatan penghulu blok kak jannah kita dulu, lagi, naib penghulu dan semuanya yang berkaitan dengan blok asrama kita tuh. Ada paham? Harap paham :)

Jadinye, minggu nieh tengah Raudhah Festival (RAFEST). Haa. Yang nieh aku tak reti nak explain cenggana. Anggap jer la macam festival-festival meriah macam tuh. Meh upload gambar segala bagai jap. Ala, gambar dari top view jer bak kate budak-budak AED. Top tak top uh ade laa membawa kepada tingkat lima bangunan Mahallah Khadijah (bilik aku laa senang).


Haa. Nak tau tak? CFS kita tuh, sekarang dah ada gelanggang paintball. Haa. Percaya tak? Percaya tak? hehe. Tak yah percaya pun. Tuh hanya lah gelanggang sempena RAFEST nieh sajaa. Kalau ada rasa-rasa teringin jemput-jemput lah main. Jangan lupa, sedia-sedia kan lah wang ringgit. haha.

Haa. Dekat khemah bawah tuh macam biasalah, perniagaan yang buat student-student boleh shopping sakan. Tapi sayang, elaun belum masuk lagi. Setakat pegang dan tengok tuh jer mampu laa. Ade jual buku-buku, baju-baju, tudung-tudung, kerongsang, jam dan sebagainya. And of corse, semuanya major about Islam laa terutamanya buku-buku dan juga pakaian-pakaian. Boleh laa nak carik-carik baju yang agak-agak lepas dek pak guard (jubah jer senang). hehe.

And, kalau perasan, bukan takat depan nieh jer, hujung nun belakang sana pun ada khemah jugak kan? Nampak tak? Pakai concave dan convex lens okay kalau tak nampak. Masih tak nampak? Sila-sila lah pakai contact lens. hee.

Macam biasa lah setiap kali RAFEST dia suh tutup itu cafe segala. Macam tahun lepas jugak. Jadinya, kalau nak makan, perlulah merangkak ke sana. Mak aihh. Sungguh jauh. Baru jer aku semangat bangun tidur awal pagi tadi menyimpan azam untuk makan roti canai cafe mamak Ali Bistro baru punya dekat UIA tuh. Dah tersekat selera ku tersayang. haha.

Okay lah. Yang lain-lain pasal RAFEST aku tak tau. Kan dah cakap, aku bukan FSCC. Aku rakyat jelata jer. Tunggu jer lah annoucement kata ada apa-apa, aku ikut jer lah kata mereka. haha.

Baiklah. Semoga bergembira semua. Aku tak reti main paintball. Jadi takyah tanye lah tau aku main ker tak. Aku takut kalau main nanti jadi PAINball, tak pun jadi PENATball. Lagi pulak ringgit Malaysia ball aku tarak. haha.

Panjang kan entri nieh? Ingat pendek dah. Haha.

Sunday, November 7, 2010

Kisah insomnia.

Salam semua.

Lagi hari nie, aku macam tak terasa nak cakap panjang-panjang memandangkan masa mencemburui kita. Cewah. Tak de laa. Masa nak cemburu tuh hak dia. Tak boleh nak elak. Kita manusia nie yang kena kejar dia, guna dia, jage dia elok-elok supaya masa kepunyaan kita tuh tak disia-siakan. :)

Okayy. Picture untuk hari ini, yang dijumpai bila berjalan-jalan dekat tumblr orang (tak kenal pun orangnye). hehe. Just a cute picture, sebab tuh terasa macam nak upload. Bak kata adik aku yang kecik sekali dalam diari dia "dia tuh ciut sangat". haha.

*tengah carik USB handphone nak letak picture nie dalam handphone. Tapi USB tak dijumpai lagi. aiseyman. haha.


Nak buat tumblr. Tak nak. Nak. Tak nak. Nak. Tak nak. haha. memang TAK NAK pun. Cukup lah blogspot nieh kan.

Friday, November 5, 2010

Kisah alkisahnya.

Dear you, lets learn ABC jom! Lets sing along! La la la la la (lagu ABC mase sekolah darjah satu).


Dear you, jom jom bila bangun pagi-pagi kita SENYUM dulu. Baru hari jadi ceria. Senyuuuumm manis. :)

Ahaa. Baby cute senyum cenggitu. Nampak gigi dua batang.

Dear you, you know what.


Betooll. Seriouss! Haha.

One more thing. Jangan lupa tau. Kenapa susah sangat nak suruh nieh? Haha! :P




But actually, i just want to say, Thanks for this. hehe.

Kisah cerita satu dan cerita dua.



Hello! Hello! rakyat Malaysia semuanya.

Ishh. Tak baik aku main hello hello. Hari yang indah selalu nya kena mulakan dengan salam dan senyum. Salam semua. :)

Yahoooo! Aku sudah sembuh. Sudah sembuh. Lalalala..

"Eyh2, zany nie sakit ape pulak?", tanya korang. Kan? Dah tau dah. hee.

Takde. Takde. Aku tak sakit ape-ape, cuma dah sembuh jer.

Aiseyman, seyes, aku dah cakap dah memang tak boleh pakai punya entri nieh. Cakap jer lebeyh, tengok-tengok berblogging-blogging jugak. Haha. Nak buat macam mana beb. Aku memang pantang dapat connection internet.

Wa cakap luu, lepas nieh aku gerenti ade benda lagi aku nak post memandangkan aku dah lame mencarik sumber. Caya lah sama gua.

Okaayy. Dah habis dah cerita satu. Masuk cerita dua.

Eyhh kawan, tadi mase aku dalam bilik adik aku (kakngah), datang adik aku (izzah). Kebetulan pula kakngah tengah jawab soalan Math. Lantas berlaku perbualan macam ini ;

Izzah : Kakngah, tiga ratus enam puluh lima kali lima (365x5) berapa?

Kakngah : (tekan-tekan calculator) Seribu lapan ratus dua puluh lima (1,825).

Izzah : Uisyy. Seribu lebeyh ea.

Kakngah : Kenapa?

Izzah : Tiga ratus enam puluh lima (365) tuh setahun. Lima (5) tuh, solat lima waktu. Hmm. Izzah tak penuh lagi laa. Macam mane nie?

Waa, terharu dengar adik aku macam tuh. Aku yang dulu, mase darjah empat dulu ade ker? pernah ker? fikir macam tuh.

Kisah entri bernada sayu.

Maaf. Entri bernada sayu dan beremosi seketika.

Tuhan bagi kita satu hati. Untuk satu orang. Bukan dua tiga atau empat. Jadi, manusia, jangan salah guna nikmat hati Yang Esa beri.

"Aku tak minta orang jaga hati aku. Aku cuma harap, apa yang aku buat dapat jaga hati orang." Kalau niat ikhlas, InsyaAllah, kebaikan menanti.

Hati kita bukan keras macam batu. Tapi lembut macam angin bayu. Sebab tuh amanah untuk kita kena saling jaga hati manusia supaya nanti tiada yang bersedih sayu.

Buat apa nak benci orang kalau dah tau orang tak de salah dengan kita. Jadi, "aku tak pernah dan tak nak benci orang, sebab aku tau, sifat benci tuh buat diri sendiri yang rugi."


Sekadar renungan sesama manusia.

Tuesday, November 2, 2010

Kisah aku dan blogspot. Babai.

Minggu nie (mungkin minggu-minggu akan datang juga), aku akan sibuk mencari-cari info tentang tajuk bagi subjek EAP aku.

Untuk minggu lepas dan minggu nie saja, sibuk mencarik tajuk. Minggu-minggu akan datang, aku tak tau sibuk ape pulak. Tapi yang pasti, kerjaya mencari tajuk dan info-info seterusnya tuh akan mengganggu sedikit waktu-waktu aku untuk tanggungjawab kepada nusa dan bangsa. HAHA. Over! Bukan. Maksud aku, tanggungjawab aku terhadap blogspot.

Jenguk-jenguk boleh. Update? Tak seactive dulu mungkin. MUNGKIN tau aku kata. Jangan percaya sangat. haha.

Masuk kelas, madam cakap, "I want to see the topics that you have researched". Tapi madam, saya tak de laa berapa research sangat lagi tajuk saya. Sekadar Google kecil-kecilan tuh ada laa. Selak-selak buku (library research) tuh akan datang lah kan madam kan? Tunggu madam approve tajuk saya dulu lah (harap-harap laa).

Jangan tanya lagi aku buat research tajuk apa. Nanti dah approve baru boleh tanya. Buat sementara waktu nieh jawapan aku tetap, "belom sure lagi".

Okay lah. Sekian saja dari aku. Babai (jangan buang huruf A sebelah I tuh. lain jadinya nanti). kueng, kueng, kuenggg. :)

Saturday, October 30, 2010

Kisah dari petikan.

"Rasanya, tak payah laa kita aim untuk dua tahun pula. Tapi, kita aim untuk selama-lamanya."
Petikan dari Xpressmusic-5130.
(maaf. handphone kurang canggih)



Thanks Allah. You've open my eyes and my heart. Alhamdulillah and InsyaAllah.
29th October 2010

Kisah header terCUN sedunia.

Salam hari Sabtu.

Dua tiga hari nie ade jugak aku bukak-bukak blog nie, tapi aku buat-buat tak tau jer. Baru lah sekarang nak ambik tau ape kabar lah blog aku lepas dah seminggu aku tak usha die. Sehat lagi nampaknya. Syukur.

Ohh. Tiba-tiba, dah lama perasan, aku kena tag dengan tity. Dah lama rasanya tak berperasaan kena-kena tag nieh. haha. Kalau ikut baca dekat JustKhai itu hari, dia cakap, tak yah dok sibuk-sibuk nak jawab tag. Tapi, saye bukannya blogger hebat pun sampai nak tulis semua bahan ilmiah jer kan. Sekadar entri kecil-kecilan itu boleh laa.

Tapi kali nie bukan lah tag untuk jawab-jawab soalan biodata diri itu semua segala. Tapi tag untuk contest. Aku dah laa haram tak tau dan tak pernah pun laa nak join-join contest dalam laman sesawang nieh (cewaah).

Tapi, disebabkan aku dah di tag, aku sekadar menjalankan tugas dengan jayanya. Jadi, siapa-siapa nak tau pasal contest nie, lawat lah sini. Next, dia suruh aku tag tiga orang lagi.Aku tag Joyah, Jenab, dan Jeton.

Awal-awal lagi aku dah tau aku takkan menang sebab tak sempurnakan syarat-syarat contest. Lagi pulak header aku tak laa berapa nak meriah macam header edaolala. Thanks by the way, Tity. Really appreciate it. Hope you win orait! :))

Sekian. Majulah blogging untuk negara.

Thursday, October 28, 2010

Kisah macam-macam, baru seminggu.

Lepas dah dalam empat ke lima hari duduk dekat sini untuk semester ini, macam-macam dah berubah tau. Baru jer sebulan aku cuti. Dah tukar itu ini. Mane laa balik-balik tak jadi pening kepala. Haha.

Satu. Sistem tengok jadual dia dah tukar. Kalau dulu mula-mula masuk sem satu kena rebut-rebut tengok group dan jadual kelas. Start sem tiga pulak kena register online. Tapi, masuk sem nie dua-dua sekali kena buat. Mula-mula cek nombor group, cek jadual. Lepas tuh pergi daftar online nak masukkan data dalam sistem. Satu benda buat aku pusing.

Dua. Kelas, group, classmates, venue, semua sama. Maksud aku, untuk subjek lain-lain, tapi classmate dan venue dia sama. Dan dan pulak group aku kelas dekat ABC. Tau ape? Bukan air batu campur. Tapi, Abu Bakar College. Mahallah brother, dekat floor bawah tuh ada kelas. Tak kisah laa classmate venue semua sama. Lagi bagus. Senang nak discuss apa-apa. Tapi tau ABC tuh berapa jauh dengan Mahallah Khadijah (hostel aku). Aku di hujung dan ABC pun nun di hujung. Jauh dan sungguh berbukit-bukau.

Tiga. Yang nie bukan apa pun. Cuma sem nie aku punya jadual sehari dua jam jer kelas. Ade laa hari Khamis empat jam. Subjek UNGS belom masuk lagi. Subjek nie jangan tanya, aku pun tak paham ambik sem bila. Kalau dia cakap ambik, ambik laa. Takda, sabar jer laa. Haha. Pasal kelas dua jam tadi, buat penat tau iron baju sampai setengah jam. Kalau nak pakai balik takpa tak? hee.

Empat. Perhatian. Cafe ZC yang sangat sedap dan cepat dan pantas itu dah tukar jadi orang U-cafe ambik alih. Jadi, yang biasa dah dekat sini, tau tau jer la kan macam mane service diorang. Sangat __________. Okehh. Tak baik mengutuk. Rezeki.

Lima. Yang nie aku paling tak suka. Kalau dulu hari Jumaat takda kelas. Sem nie hari Jumaat pun takde kelas jugak. Hee. Tapi. Kalau dulu, hari Khamis aku dah bersiap sedia nak balik rumah okayy. Berhempas pulas buat surat ape semua. Tapi sekarang,

(Situasi di Mahallah Office)

"Kak, saya nak hantar surat. Letak dekat mane yer?", aku tanye.

"Nak balik bila tuh yer?", akak pejabat tuh jawab.

"Balik petang nie."

"Kenapa nak balik hari nie?."

"Sebab besok takde kelas (reason yang selalu selalu macam sem sem lepas)."

"Oohh. Start sem nie dah tak boleh balik awal (Khamis) dah dik. Kena balik besok (Jumaat) jugak."

Waaa. Rase macam nak tikam mesin penimbang berat badan dekat sudut dinding office tuh. Nasib aku kena tergesa-gesa pergi kelas mase tuh. Tak sempat mesin penimbang remuk rendam (aku tak tau ayat nieh betol ker tak).

Baiklah. Nanti saya ceritakan lagi khabar-khabar di sini ye. Tengok. Seminggu sekali baru dapat ngadap benda empat segi nieh.

Semoga segalanya berjalan lancar licin tanpa friction lepas nieh. InsyaAllah. :)

Sunday, October 24, 2010

Kisah dalam link.

Biar packing macam mana. Biar beg penuh macam mana. Biar zip koyak macam mana. Biar bonet penuh macam mana. Biar beg plastik tertembus macam mana.

Biar kau tak muat macam mana. Biar kau tersumbat macam mana.

Biar pulang naik apa. Kereta. Motor. Basikal. Keretapi atau bas.

Satu benda aku tetap takkan lupa. Thank you

Kisah tak bertajuk.



Bila tiada warna, semua suram semua jadi tak ceria. Apa benda kau buat semua kau rasa tak kena. Sebab apa? Sebab itu masih tak sempurna.

Sebab itu Tuhan jadikan pelangi. Hadir pelangi buat kita ceria. Buat kita terus ketawa. Sampai satu masa kau takkan berduka. :)

Friday, October 22, 2010

KIsah UIA dan aku membalut perasaan.

Salam semua. Tajuk atas ada macam ayat novel tak? Harapan laah. Takda langsung kan? Haha!

Yelah. Hari nie Jumaat, besok Sabtu, lusa dah Ahad. Ahad?

Ohh tidak! Cuti dah habis. Habis tuh, kena balik UIA lah nie? Sure? Betol kena balik?

"Yela! Yela! Kena balik laa. Wajib balik tau!", jawab Dean. :)

Ouuhhh. Boleh tak nak stepler punggung nie dekat rumah kasi melekat takyah balik sana. Huhh! (mengeluh).

"Baiklah dean. Ahad nanti saya balik laa", aku jawab.

Sebelum tuh, aku dah google satu benda. Yelah. Google untuk masa depan kata orang. Biar tau awal-awal, nanti kot kot kena interview dah tau lah kan.


Contohnye laa kan kalau orang tanya berapa jarak UIA Kuantan ke KL? Aku boleh jawab 250 km. Kalau bawak kereta 250 km/h boleh laa sampai sane satu jam.

Dia cakap lagi dekat situ surrounded by thick forest and the greenest state in peninsular Malaysia. Agak-agak suasana dia ada sama macam dekat MRSM Taiping dulu tak? Sejuk, nyaman, banyak pokok-pokok. Aku kena beli comfortor baru lah nie nanti kan?

Lepas tuh dia cakap Kuantan ada clean white beaches. Boleh mandi-mandi pantai tak yah pergi Port Dickson dah lah lepas nieh kan? Woaahh! Seronoknyaa. :')

Padahal sengaja tengah nak balut(cover) perasaan taknak nye jauh dengan rumah. Lagi satu tengah balut perasaan taknak nye jauh dengan UIA Gombak.

"Kalau nak berperasaan pun nanti dulu laah Zany oii. Kau ade lagi satu sem dekat PJ tuh. Kot-kot kalau UNGS kena ambik mase semester 3, tak ker tambah lagi satu short sem tuh (harap-harap laa ambik sem depan)", kata hati aku dekat diri sendiri.

Demi belajar dan masa depan, segalanya pasti boleh. Bukan begitu? :')

Thursday, October 21, 2010

Kisah udara pagi.

Gambar ihsan dari tumblr siapa tak tau.
Aku tak letak nama aku sebab picture nieh bukan aku yang punya.
Tak baik memplagiat hak orang lain. Haha! :P


Oaaahhh! (bunyik ape nieh?). Lame dah tak rasa angin jam 9.00 pagi macam nieh.



Hari-hari, celik mate, jam 12.00 tengah hari. Celik mate, jam 11.00 pagi



Seronok rasa waktu sekarang angin sejuk-sejum jam sembilan pagi. Lepas berhempas-pulas berapa hari berusaha tak nak tidur balik lepas tunaikan ibadah pada Yang Maha Esa.




Hari ini berjaya! Sambil hirup udara-udara pagi, sambil sejukkan telinga dengan lagu-lagu Outlandish (dengar lagu dia nieh. seyes best bagi aku)



Aku rasa tenang (padahal mata merah-merah dah nieh tahan tak nak tidur). hahah!

Kisah semua orang kena baca.

Jarum jam dah pusing sampai ker nombor empat PAGI okayy. Beberapa jam lagi terbit lah pulak waktu Subuh.

Ohh! Sebelum tuh, aku rasa macam aku lupa nak bagi salam untuk beberapa entri dekat bawah nie kan? Maaf, maaf. Oleh itu, Salam Sejahtera untuk semua mewakili entri ini dan entri yang bawah-bawah lagi.

Ahaa. Jam dah nak ker pukul empat, tapi aku masih semangat lagi ronda-ronda Kuala Lumpur. wohoo! Tipu laah tuh. Aku bukan gadis lepak keluar malam balik pagi-pagi buta. Aku cuma ronda-ronda blog orang.

Sekali aku jalan-jalan aku jumpa artikel menarik daa. Kau orang pun sudah ramai yang tahu kot blogger hebat nieh. Satu entri yang aku suka baca.

Dan aku nasihat kan kalian blogger-blogger semua termasuklah aku, jemput-jemput laa baca sekali. Boleh ambik jadi pedoman hidup.

Baca artikel ini tau : 10 Sebab Blog dikau sungguh Annoying, justkhai.com.

Baiklah. Angin menguap aku pun dah mulai terbit dah. Tanda aku kena ucap, Selamat Tidur dekat sendiri laah.

Kalau dah baca, amacam? Bagus kan artikel tuh. Kau orang suka?

Kisah adegan dalam kereta.

Wehh. Sekarang dah pukul 12.20 minit malam kan? Aku baru balik jer nie.

Dari mana? Dari makan malam. Wawawawa (syok sendiri). Aku suka dow gelak macam nie kalau tengah sembang dengan rahman. Macam orang gilaa sikit kan aku? ahaa.

Gilaa lambat kan aku makan malam. Biasa lah weh. Kita orang melayu, bukan orang cina makan malam pukul 6 petang. Kalau aku makan pukul 6, alamatnya ada yang makan malam dua kali karang.

Hari nie kan hari jadi ibu aku plus dengan anniversary aku, eyyhh2, anniversary parents aku. haha. Jadinye abah bawak laa pergi makan McD dekat Damansara tadi.

Yang pergi lambatnye sebab tadi abah aku ada dekat surau yang tengah ada ceramah pasal denggi. Berejam jugak laa ceramah tuh.

Haa. Kau orang dah tak payah nak baca entri bawah bawah nieh dengan nada berbisik lagi dah. Kami dah buat wish secara official dah tadi.

Masa dalam kereta, aku dan adik-adik aku seludup bawak masuk hadiah kasi ibu tak perasan. Tengah-tengaah on the way, kami kira satu dua tiga dan nyanyi, Happy Birthday to youu, Happy Birthday to youu, Happy Birthday to ibuuuu, Happy Birthday to youuu.

Lepas tuh bagi laa hadiah dekat ibu. Lantas ibu memberi sepatah dua kata sambil mengadap depan sedangkan kami dekat sit belakang. Sebabnya dalam kereta kan adegan nya. haha.

Okayy. Happy 45th Birthday ibu. Muda lagi ibu, jangan risau. ehee. Happy 20th Anniversary ibu dan abah. Thanks for everything. May Allah bless you both always. Love you all selaluu. Kasih sampai ke syurga ♥

Wednesday, October 20, 2010

Kisah bila result dah keluar.

Baiklah. Seperti yang diceritakan di bawah, result sem1 2010/2011 dah pun keluar.

Alhamdulillah. Lega rasa.

Kalau tak, bukan main bersuka-ria jer rama-rama dalam perut tadi.

Alhamdulillah. I am still on my track to be a dentist.

"Haa. Nganga mulut semua, cek gigi. Orait. Excellent!"

Amacam? Ada gaya tak? haha. Syukur pada Allah untuk result ini. Dan thanks dekat ibu bapa, lecturer, classmates, roomates and rahman atas semua ilmu-ilmu yang disharekan bersama.

Okayy. Sekarang boleh senyum dengan gembiranya. :)

Jom kita buat checklist subjek-subjek sepanjang aku dekat UIA PJ nieh.
English Language Level VI - done!
 Arabic Language Level I - done!
Arabic Language Level II - done!
Understanding Islam - done!
Basic Themes of Al-Quran - done!
Computer I - done!
Biology I - done!
Biology II - done!
Chemistry I - done!
 Chemistry II - done!
Physics I -done!
Mathematics I - done!
Mathematics II - next sem.
English for Academic Purpose - next sem. 
 UNGS - next sem.
 Untuk subjek UNGS tuh, tak tau laa sebenarnya kena ambil mase sem bila. Sem depan ker, mase short sem. Ada cakap sem depan, ada cakap short sem. Entah laa. Kalau ikut dekat slip result tadi dia suruh pergi ngadap Department Of Science Program hari Isnin nie untuk berdiskusi dengan orang tuh pasal subjek UNGS nieh. Harap-harap laa amek sem depan. Cepat sikit habis. haha.

Kisah dua kosong satu kosong dua kosong satu kosong.

Psstt. Readers. Tolong baca entri nie dengan nada berbisik tau. Aku taknak nanti parents aku dengar.

Hari nie kan dua puluh haribulan sepuluh tahun gajah. eyyhh2, bukan-bukan, tahun dua ribu sepuluh. 20.10.2010. Banyak tau perkara-perkara penting hari nie.

Pssstt. Ingat tau. Nada berbisik tau. Jangan cuba tinggikan volume suara anda melebihi 23Hz tau.

Yang pertama, hari nie Hari Jadi Ibu aku. Aku belom wish secara official nya lagi. Baru wish secara kecil-kecilan. Ingat nak wish officially malam nanti dengan bagi hadiah dengan card handmade aku malam nanti. Jangan bagi tau beliau lagi tau. :)

Yang kedua, hari nie jugak Hari Anniversary Abah dengan Ibu aku. Aku ada buat card sikit mewakili adik-beradik aku untuk beliau berdua. Ingat nak bagi malam nie jugak sebab siang tadi beliau berdua pergi kerja dan adik-adik aku pergi sekolah. Yang nie pun aku belom wish lagi. Tunggu malam nie.

Yang ketiga, hari nie hari aku, owhh kami, student-student UIA dapat result. Yang nie aku dah pergi bagi tau parents aku dah. Hal-hal result nieh memang abah aku sangat peka. Nak rahsia-rahsia? Jangan harap laa.

Aku pernah buat dulu mase darjah 4. Subjek ape ntah aku dapat markah terok. Aku takut nak bagi tau. Sekali abah aku cek-cek beg, beliau jumpa daa. Amek kau, rotan sebijik aku kena. haha. Tapi tuh semua laa yang buat aku jadi nak belajar baik-baik biar semua periksa dapat result elok, takut kena rotan lagi. Sekarang dah takde laa rotan-rotan. Dah besar kan. Dah boleh pikir sendiri. Tapi aku tak nak laa lalai. Taknak tengok mereka sedih kalau result aku tak okay kan. Berjaya selagi boleh!

Dan Yang keempat,

Teacher : What day is today anak murid?
Anak murid : Today is Wednesday teacher.

♥ (●̮̮̃•̃)●̮̮̮̮̃̃•̃̃)
♥ /█\ /█\
♥ ||_ ||_♥
Orait. Happy 77th weekly being together. Together ape? Kau orang tengok gamba sebijik laki dan sebijik pempuan tuh pun dah boleh agak kan ape yang together. haha. Nice date. 20.10.2010, dengan 77th which saya lahir bulan tujuh dan awak jugak sama bulan tujuh. Jadi 77. haah. Thanks for everything. Thanks for being a rainbow of my life. Thanks a lot. May Allah bless you always. I nugget you! 

Jadi, dikesempatan ini, saya mengucapkan ribuan terima kasih buat insan-insan yang terpilih. Terima kasih kerana dengan hadirnya kalian dalam hidup saya lah buat hari-hari hidup saya jadi indah. Buat saya terus berdiri meneruskan kehidupan. Saya hargai kalian semua.

Dedicated to :
♡ En. Zulkifle bin Mohd. Sidek (abah).
♡ Pn. Norziha binti Mat Sri (ibu).
♡ Lecturer Physics I and Chemistry II.
♡ Abdul Rahman bin Mohamad Zahid. 

Psstt. Kau orang baca dengan nada bisik tak? Kalau ya, terima kasih.

Tuesday, October 19, 2010

Kisah dia diet.

Ohoooi hoii! Ahai cek mek molek (sambil gelek-gelek).

Haha. Sudah. Sudah. Merepek saje. Assalamualaikum pembaca semua. Aihh! Lagi, aku berwajah baru kan? Mintak maap banyak-banyak yer semua sebab asik bertukar ajer.

Bukan ape, aku baru jer lepas timbang berat. BUKAN BERAT AKU LAH! (kalau berat aku kita tak boleh panggil timbang berat. kita kena panggil, timbang ringan. paham?) :)

Aku baru timbang berat blog aku malam tadi. Dan ternyata dengan layout yang sebelum nieh, serius sangat-sangat berat. It takes a longer time to load you know. Waah2, speaking gituu.

Nak tau berapa berat dia sebelum nieh? Kejap, aku upload gambar.


Haa. Nampak situ? 109.42 kilo haa berat blog aku. Dia cakap kalau lebih dari 100 kilo, kena diet kan dia.

Ape lagi, aku pun terus mengambil langkah-langkah pemakanan yang sihat untuk blog aku. Aku tak kasi dia makan untuk 3 jam dan menggodek-godek coding yang bersepah-sepah panjang macam jari hantu.

Dan tengok, dia dah dapat turun beberapa kilo nieh.


Dia dah jadi 101.84 kilo laahh. Dia dah turun 7.58 kilo. Masih lebih dari seratus kilo. Tapi biar lah. Malas dah aku nak pikir. Setakat 1.84 kilo tuh bukannya apa sangat pun kan. 

Okay dah. Tataaa.

Monday, October 18, 2010

Kisah biar gambar berceloteh panjang.

Salam Isnin hari yang mulia. :)

Baiklah. Hari nie tukang menulis nieh berperasaan malas sedikit. Bukan malas ape. Cuma malas nak berceloteh panjang-panjang. Jadi biarkan saja gambar yang berceloteh lebih dari aku. Gambar juga sedikit bijak ya untuk bercakap. Jangan tak tau itu.

Jadinye, hari Sabtu lepas aku dengan family aku (jer) sajalah buat bakar-bakar sikit. Heyy! Bukan bakar-bakar sampah. Itu mencemarkan alam sekitar. Ala, BBQ kecil-kecilan cenggitu lerr.

Dekat mane? Dekat rumah aku lagi satu. Wooii zany! Berapa banyak rumah kau haa?

Ade laa tiga empat keping. haha! Tak laa. Nieh kira rumah bakal duduk laa. I mean, rumah nieh adalah rumah mase depan yang parents dan family aku akan duduk tetap bila parents aku dah tamat tempoh bekerja (pencen) nanti.

Hujung-hujung minggu kami datang laah sini buat jadi homestay. Baru jer siap pun rumah nieh and masih belom direnovate lagi. Jadi, nak datang? Tunggu laa beberapa tahun lagi yer. 

Dekat mane? Terletaknya dekat Hulu Langat, batu erm erm sebelas kot (kalau tak silap). Silap tak tayok.

Dah. Jom scroll bawah tengok celoteh gambar-gambar pulak. Amaran! Entri ini memerlukan kesabaran yang lebih (untuk tunggu loading picture) dan kerajinan yang tinggi (untuk scroll ke bawah panjang-panjang).

Cewah. Cewah. Bajet pandai hidupkan bara laahh tuh. Tak pun. Kipas-kipas boleh laa.
Penat dah hidupkan bara tak hidup-hidup jugak. Posing versi tonggeng dulu lah.
Alamak. Dah kena usha kena jalankan tugas. Tak dapek nak posing-posing dah.
Jom meronggeng sebentar. Nak ikot?
Amboi-amboiii. Main suap-suap gituu. 
Budak-budak dah penat meronggeng.
"Nak tumpang BBQ saya sekali boleh?", affiq.
Bosan dah mandi dekat toilet agaknya. Dengan jiran depan semangat kemerdekaan nye.
Orait. Jalan-jalan lagi sampai atas bukit.
Siapa suruh kereta taknak lalu kan. Tompang laa duduk kejap.
Kadang-kadang jalan raya pun empuk macam cekodok.

Woah! Woah! Kusss semangat!
Maaf. Gambar ini tidak berkata-kata. Sekadar hiasan bagi tampak seri. :)
Amek hang. Aku serabut sungguh.
Juga sekadar hiasan.
Sedikit blur. Kerana tukang cameraman tak tahan nak pergi toilet.


Abah. 
Jambatan agrotek. On the way nak pergi pejabat dia.
Bukit dia semacam bukit larut tauuu.
Nak balik sudah.