Sunday, December 22, 2013

Merepek. Sudah lah. Haha.

Assalamualaikum.

Last post 23 August 2013. Boleh lah. Time tuh tengah cuti sem, ada lah masa kau nak buat-buat ayat dekat blog ini kan Izzani? Haha. Lebih kurang 4 bulan dah tak post apa-apa dekat blog ini. Kepala pun sampai macam dah hilang kata-kata. Mana pergi Izzani yang masa dekat CFS dulu, yang selalu gian nak update blog tuh haa? Haha.

CFS rajin lagi, first year okay lagi, second year jarang-jarang, third year oh myyyy I have no time to mengadap dan menaip di papan kekunci ini. Ini pun curi-curi masa weekend bila mana mata ini tak gheti-gheti nak tidur. Besok kelas woii, besok clinic woii. P tidoq lah. Haha.

Okay okay. Dah jom kita cerita whats going on with your life dalam 3rd year nie. Nanti adik-adik junior nak baca, baru lah ada point sikit. Kalau tak malu adik-adik baca 'Kak Izzani' nie merepek apa tak habis-habis. Hihi.

Actually, tadi aku blogwalking kejap. Then jumpa lah blog Eximius The Seventh which is Dentistry 7th batch punya blog. So impress dengan diorang sebab diorang boleh record almost semua benda yang berlaku dalam KOD ini either in their blog atau pun page youtube diorang. Even setiap aktiviti diorang make a video okay. Rajinnya koraaangg. Akak ini nak buat satu video pun berjam-jam. One day, bila diorang dah naik senior year, tengok balik video-video tuh, mesti rasa best sangat, especially ukhwah tuh. Good job korang. Keep it up. Don't worry, you already have a permanent silent reader or so called stalker. Hihi. Gurau jer.

Hari tuh End-block 1 exam settled dan result pun dah keluar. Alhamdulillah. Puas hati jugak dengan result tuh kalau nak dibandingkan dengan study yang begitu last minute ini. Jangan ikut perangai ini yer kawan-kawan. And then for Prostho, already issued one denture. Gigi palsu pertama dari saya dan partner untuk patient Prostho yang pertama. Yahoooooooo. Perasaan masa itu adalah macam 'You give them a beautiful smile'. Syukur syukur Alhamdulillah. Untuk patient OS (Oral Surgery) pulak, dah mula cabut satu gigi. Pakcik itu yang mana minta saya memanggilnya 'Ayah' (so sweet kan), cakap tak sakit dan dia cakap terima kasih. Gembira sangat masa tuh bak ang. Haha. Untuk Cons & Perio, still ongoing macam biasa. Tampalan & scaling.

Bosannya cerita kau Izzani takde gambar.
Alaaaa. Gambar semua ada dalam handphone. Malas sangat nak capai USB dan transfer gambar. Besok-besok boleh? Hehe.

p/s: Siapa nak buat gigi palsu percuma? Saya tengah cari patient sekarang. Sekian.





Friday, August 23, 2013

Over-thinking.

Memetik satu ayat yang di-post oleh seorang sahabat,
"Orang perempuan ni memang hobinya risau" (Dr Fadzilah Kamsah)

Entah kenapa aku rasa ia memang benar sekali. Yalah. Bila dah hobi, susah juga lah nak buang kan. Dah jadi habit kata orang.

Risau itu bukan lah risau mana. Dia macam contohnya, hari ini baru habis exam satu paper, dia dah dok fikir result keluar bila, result macam mana semua. Takyah dia sangat lah, aku juga. Haa. Macam tuh lah. Lebih senang nak kata, perempuan nie kalau dia berfikir, too-long-term. Overthinking. Dia cepat membayangkan 'kalau jadi macam nie macam mana', 'kalau jadi macam tuh macam mana'. Benda belum jadi pun, dia dah fikir dulu dah.

Contohnya lagi, bila plan apa-apa. Plan nak keluar dengan kawan-kawan misalnya. Aku rasa kalau lelaki watlek watcool jer en. Keluar dengan kawan-kawan, follow the flow jer. Tapi untuk perempuan, dia akan plan awal-awal lagi, dari step nak pakai baju apa, jejaknya kaki keluar dari rumah, naik apa, nak buat apa, nak solat dekat mana, nak makan mana, sampai lah ke nak balik pukul berapa, naik apa semua.

But, takde lah almost all the time kan. Depends lah. Ada juga yang kita orang follow the flow jugak.

Mengambil pengalaman lah yer. Masa dekat MRSM dulu, ada handle satu event. Event Malam Kemerdekaan rasanya. So, mestilah siang tuh sibuk sangat nak prepare dewan, nak kena make sure yang buat persembahan dah ready, cari MC dan sebagainya. Masa malam tuh, pelajar-pelajar diminta untuk pakai baju kebangsaan, which means, yang perempuan kena pakai baju kurung & lelaki baju melayu lah kan. Then, masa petang before majlis tuh, ada kawan-kawan, lelaki esp, call cakap diorang taknak pakai baju Melayu, nak pakai baju biasa jer apa semua. Disebabkan orang non-stop refer dekat aku, jadi pening kepala sekejap lah time tuh. Dengan hal-hal lain lagi kan. HAHA.

Risau bak ang. Sampai tak terkata apa dah sebab banyak sangat memikiri. Mana tak nya, malam tuh pengetua, penolong kanan semua datang kan, malu lah kalau tak dapat handle majlis dengan baik. Dok pikir nanti apa diorang fikir. hehe. Last last, mungkin melihatkan tahap kerisauan aku itu, adalah seorang sahabat yang sudi membantu untuk slow talk dengan students pasaiiipaa depa kena pakai attire macam tuh semua. Fuhh.

& malam tuh, everything went well. Alhamdulillah. Balik, aku tidoq gila-gila pasai penat ooo. haha.

Begitulah. Belum lagi masuk bab risau perempuan bila lelaki dia keluar rumah atau pergi mana-mana. haha. Aku tak kahwin lagi, so, tak layak nak mengulas lagi lah kan. But, after all, kepercayaan & menghargai kepercayaan itu penting.


"Over-thinking ruins you. Ruins the situation, twists things around, makes you worry, and just makes everything much worse than it actually is"

Okay? Take note Izzani.



Tuesday, July 30, 2013

Malaysia masih aman? (tanda soal)

Dalam hidup ini tak boleh lah banyak sangat lagha kan. Asyik nak enjoy sini sana. Kalau boleh banyak-banyakkan makanan rohani itu lebih baik. Dan jangan asyik nak enjoy sini sana sampai tak ambil kisah apa jadi dekat sekeliling kita.

Ambil sedikit masa doakan saudara-saudara kita di Mesir, Palestin, dan Syria itu.
& juga jangan lupa ambil tahu pasal negara kita sendiri, Malaysia.

Walaupun Malaysia pada zahirnya tampak seperti aman, tiada peperangan seperti negara-negara lain, tapi jangan kita lupa, masih ada dari segi fitrahnya kita masih belum aman.

Aman ini membawa banyak erti. Bukan semata-mata berkaitan dengan peperangan, rusuhan, dan sebagainya. Kesejahteraan jiwa, iman, Islam, juga diertikan sebagai aman.

Malaysia.

Saban hari kita dengar tentang pelbagai isu. Berita? Surat khabar? Entahlah. Tidak kiralah aku berpihak pada mana-mana parti sekalipun, dari segi generalnya aku sendiri sudah berasa berita dan surat khabar kita belum capai takat aman. Masih terkongkong. Masih lagi berpihak pada satu pihak sahaja. Kesannya, masyarakat tidak mendapat sumber yang adil dan seimbang.

Okay okay. Sekarang bukan masa untuk berpolitik.

Belum lagi habis kehangatan isu Alvin & Vivian dengan 'Selamat Berbuka Puasa dengan Bak Kut Teh' nya, hari ini, ada lagi, kali ini video yang diupload dengan tajuk '1 Hari di Hari Raya' dengan isu yang sama seperti sebelum ini. Bezanya, kali ini tentang raya dan menggunakan anjing pula.

Astaghfirullahalazim. Berkali-kali aku bagi tahu adik aku, "Kaklong sedih. Kaklong sedih tengok semua ini". Kenapa rakyat Malaysia? Kenapa? Kenapa rakyat Malaysia sudah berani memain-mainkan agama Islam? Mana pergi rasa takut? Mana pergi rasa gentar memainkan isu sensitif seperti itu? Siapa yang perlu disalahkan sekarang?

Tidak kira lah agama apa sekali pun, isu agama adalah isu sensitif. Kita tidak berhak untuk menghina atau memainkan mana-mana agama sekali pun. Tidak kiralah kita berjawatan, datuk, hatta menteri sekalipun, jangan lah sekali-kali kita berani mengusik ataupun mengata agama, dan bangsa yang lain. Malah kita harus menghormati agama dan bangsa yang lain.

Sudah dikatakan agama, kaum, ini semua isu sensitif. Yang diusik itu kenapa? Kesannya lihat, rakyat Malaysia sendiri dah berani sentuh tentang Islam sendiri. Sedih.

Masuk pula isu 4 finalist Miss Malaysia yang digugurkan daripada pencalonan. Fatwa pada tahun 1996 telah dikeluarkan dengan mengatakan wanita Islam tidak boleh memasuki pertandingan Miss Malaysia ini. Tapi kenapa masih ada yang hendak pertahankan? Dengan alasan, mereka diberikan kelonggaran dari segi berpakaian. Tidak kisah lah berpakaian bagaimana sekali pun, balik kepada basic, dah hukum membuka aurat itu haram, maka haram juga lah ia. No tapi tapi.

Ada juga yang memberi alasan, "Wanita Islam tidak dibenarkan memasuki pertandingan Miss Malaysia, tetapi mengapa wanita Islam boleh memasuki pertanding renang, gimnastik, dan sebagainya?" Ya. Benar apa yang dipertikaikan ini. Maksud aku, cara si pemberi pendapat ini, benarlah. Kita haramkan wanita Islam memasuki Miss Malaysia, tetapi kita memberi kebenaran untuk wanita Islam memasuki acara sukan renang, gimnastik, yang juga pada ideologinya memegang konsep yang sama, iaitu membuka aurat. Siapa-siapa pun akan pertikaikan juga.

Sebab itulah, pada pendapat aku, untuk mengambil sesuatu keputusan ataupun kata putus, biarlah secara menyeluruh. Bukan sikit-sikit, untuk perkara yang tertentu sahaja. Kembali kepada asas nya yang utama, Islam mengharamkan umatnya membuka aurat dan ditunjuk-tunjuk. Maka semuaaaaa perkara-perkara seperti sukan yang memakai pakaian ketat, seluar pendek, rancangan televisyen yang mendedahkan aurat, memperlihatkan aksi-aksi tidak elok harus juga diambil tindakan.

Lagi satu, tentang Shisha. Fatwa telah dikeluarkan bahawasanya shisha adalah haram. Tapi kenapa perkara yang lebih utama lagi seperti arak dan judi yang memang dah terang-terang dikatakan haram itu dibiarkan terus berleluasa? Kerana ia memberi pulangan wang? Wang tidak menjamin apa-apa di akhirat kelak. Sebab itulah, untuk mengeluarkan sesuatu keputusan, biarlah secara menyeluruh. Barulah adil untuk semua, dan masyarakat tidak mempertikaikan tentang sesuatu perkara.

Last sekali, tentang isu tembak menembak yang sekarang juga sedang terus berleluasa. Aduh. Hilang rasa aman jiwa. Rakyat hidup dalam keadaan takut-takut. Kenapa ini boleh berlaku? Dah ada pembunuh upahan macam dalam drama TV itu kah? Aku harap pihak kerajaan, sudah-sudah lah dulu dengan Akta Hasutan yang tak habis-habis, eloklah tumpukan perhatian kepada kejadian ini supaya benar-benar menjaga keselamatan rakyat dan rakyat boleh hidup aman.

Emmphh. Akta Hasutan. 'Apa lagi Cina mahu' itu tak kena pun Akta Hasutan. Tak faham. Ini lagi satu tindakan yang tak menyeluruh.

Sekarang tanya pada diri sendiri. Benarkah, Malaysia masih aman?


Tudung Square. Bukan untuk dijual.

Bismisllahirrahmanirrahim.
Salam Ramadan.
Harap tak terlambat lagi.

Pejam celik pejam celik
Tup tup dah masuk fasa ketiga --

Moga-moga Ramadan dan puasa kita kali ini diberkati & diterima oleh Allah s.w.t. InsyaAllah.
Teruskan & banyak-banyakkan beramal.

* * *

Nak dijadikan cerita, hari ini, tegar betul aku pergi pusing Jalan TAR sorang-sorang. Sepanjang cuti ini, ini dah masuk kali ketiga aku pergi Jalan TAR. Over betul. HAHA.

Apasal entah kali ini aku tengah kemaruk nak cari tudung. Tapi this time bukan tudung bawal biasa. Sebabnya kalau nak kata pasal bawal plain yang biasa, yang dua tone, yang tiga tone, aku dah ada banyaaaaaak sangat dalam lemari. Segala jenis warna ada. Segala jenis batu-batu, manik-manik, bunga-bunga dah ada.

Jadi, hari berganti hari, zaman beralih zaman, sekarang nie dah ramai orang yang buat tudung custom made. Sebenarnya zaman itu tak beralih, cuma kembali semula. Orang sekarang dah mula pakai balik fashion-fashion yang dulu-dulu. Dari bawal border batu-batu tuh, orang lagi minat bawal kosong tak berbatu zaman sekarang ini. Tinggal lagi tudung-tudung itu dimanipulasi fashionnya dengan tukar jadi 2 tone, 3 tone, ada tuh 5 tone, yang bila aku nampak orang pakai, mesti aku rasa macam, "Emmm, paddle pop nya orang itu." Nampak sedap gitu. Tapi apa-apa pun depends pada penggayaan. Ada tuh combination warnanya cantik sangat. Ada juga yang  combination warnanya nampak pelik. Ikut pada diri masing-masing yang mana kena dengan kulit sendiri.

Lagi fashion yang kembali ke zaman era 90-an, adalah tudung bercorak. Selain tudung plain, tudung tone, orang sekarang juga suka pakai tudung yang bercorak seperti paisley, abstract, floral, dan sebagainya. Aku juga ikut. Itu yang tegar pergi pusing jalan TAR cari kain tuh. HAHA.

Aku memilih untuk buat custom made tudung sebab lebih jimat dan kita boleh beli ikut cita rasa, saiz, dan jenis kain yang kita inginkan.
Untuk custom made, aku lebih suka pilih kain Chiffon atau pun Crepe. Satin nampak cantik juga, tapi, aku belum bersedia untuk pakai tudung kilat-kilat dan licin, takut bila nak bentuk nanti tak jadi.
Lepas pusing segala Jalan TAR, belek kain itu ini. Ada tuh satu tempat sampai dua tiga kali aku ulang sebab banyak sangat pilihan kain yang berkenan di hati, tapi tak boleh nak beli semua oleh kerana ongkos nya. HAHA.

Hasilnya. Taraaaaa.
Kalau nak buat tudung square bidang 45", minta orang kedai tuh potong kain 1 meter. Tapi make sure kan panjang dan lebar kain tuh sama supaya betul-betul boleh jadi square.
Lepas pilih-pilih, potong-potong kain semua, inilah hasilnya.


Lepas potong kain ela tuh, mestilah tepi tuh berbulu-bulu kan. Takkan nak pakai tudung berbulu-bulu. Jadi, pergilah aku mecari kedai untuk jahit tepi tudung.
Dan selesai jugalah aku mencari kain, potong kain, dan menjahit tepi kain untuk dijadikan tudung square. 3 jam jugak lah aku berada di Jalan TAR itu tadi. Selepas jahit tepi kain, inilah hasilnya.

Tudung Square
Empat tudung di atas aku beli dekat tempat yang sama dengan harga yang sama. Siap ada diskaun lagi sebab sekarang nie kan musim orang shopping raya. Keempat-empat tudung di atas aku pilih kain Chiffon.
Tudung yang ini juga kain Chiffon. Tapi mahal sikit harganya sebab aku beli dekat kedai yang lain dan kualiti kainnya juga berbeza.
Total perbelanjaan aku untuk kelima-lima tudung di atas adalah RM64.60. Jimat bukan?
Aku ada buat lagi satu tudung custom made sebenarnya. Tapi yang itu tak nak tunjuk lagi sebab nak pakai masa raya keempat nanti. HEHE. Aku harap satu hari nanti aku boleh ada mesin jahit sendiri supaya aku boleh jimatkan lagi duit dan buat lebih banyak lagi tudung mengikut cita rasa aku. AHAHA.



Wednesday, June 26, 2013

Perasan & perasaan itu --

I have my own principle.
Prevention is better than cure --
Enough said.

Empat tahun lepas --
Erm. Tidak. Cek agak enam tahun lepas
Dua tahun itu tidak perasan, wujud rupanya.

"Apasal tak jumpa hang dulu lagi?"
                         "Ingat balik, FriendZone"

Dan hari ini,
kuat perasan betul lah hang ni!

& itu yang selalu buat aku ketawa,
senyum sorang-sorang kekadang,
dan berangan juga ada mungkin,
sebab hang nampak comel. Ehee.
buat cek tak nampak yang lain.

Ehee.

Hang.




Thursday, June 20, 2013

Hujan. Turunlah --

Hujan.
Turunlah --

Mata aku sesak
Nafas aku teragak-agak
Was-was katanya
Takut tertelan asap --
Jerebu.

Kulit aku kering terbakar
Hitam melegam
Rambut ku sanggul tinggi
Baju ku cari yang nipis sekali
Kipas ku letak betul-betul di sisi
Peluh mula menitis-nitis --

Ahh. Panasnya.

Hujan.
Turunlah --

Bersihkan langit udara aku
Sejukkan tanah bumi aku.

Sekian.


Wednesday, June 19, 2013

Typical.

Aku kuat makan lah sekarang
Aku harap tak jadi king kong --

Kalau perempuan senang jer
guna alasan.

"Biasalah. Nak exam, hormone lain macam sikit. Tuh makan banyak."

Nak nak, alasan typical ini.
"Period lah tuh. Makan banyak. Hormone tak stabil sikit."

Sedang aku selalu cuba kaitkan. Estrogen-kuat makan??? Ha? Ha? Haaaa? Sampai sudah.
Ah. Apa lagi hormone mahu? HAHAHA.
Typical wanita.

(Habis itu, tak period, tak exam, pun kuat makan. Apa kejadah nya semua itu?)



Sunday, June 2, 2013

Keep moisturize.

Dalam cuaca yang panas nie, nak nak pula tengah nak mood perlu study sebab dah nak exam nie, don't forget to keep yourself moisturize. Kering-kering tak syok ah.

Saturday, May 11, 2013

Dia dulu seorang maknyah, kini...

Assalamualaikum.

Siang tadi, aku baru sahaja habis seminar Parenting. Parenting adalah salah satu subject WAJIB ambil oleh semua pelajar UIA before grad. See. Betapa syabas nya UIA nak suruh kami orang prepare awal-awal sebab diorang dah tahu budak-budak UIA nie lepas kahwin beratur yang tunggu nak kahwin. HEHE.



As usual, setiap hari Isnin - Jumaat, kelas aku start pukul 8.00 am. So, aku sangat berharap pada hari weekend tiada yang mengganggu aku untuk bangun lambat. he he. Tapi, apa kan daya, seminar start pukul 8.30 am, morning person again today. Sob sob.

Jujur, untuk yang 1st session, aku tidur. Eh, tertidur sebenarnya. HEHE. Mula-mula aku follow jugak. Sampai slide yang ketiga or keempat aku tak ingat, tapi slide tuh pasal "Don't eat when you are angry", aku tertidur pula. Bukan sebab talk tuh tak best. Topic dan ustaz tuh best jer. Cuma, macam aku cakap, bila weekend, I am really not a morning person. So, benda seronok macam mana pun, aku akan tertidur juga. Yang pasti tak sampai separuh talk pun lagi lah aku dah kruh krah kruh krah. HAHAHA.

Aku sedar-sedar jer orang dah bangun daripada kerusi. Itu pun aku terjaga sebab terdengar seruan, "Jom makan! Jom makan!", iaitu pada pukul 10.00 am time tea break. Hameekkk. Dengar makan jer segar terus kau en Izzani. HAHA. Makanan dah lah sedap!

& aku sangat ternanti-nanti untuk 2nd session. Serius. Aku dah aim, untuk 2nd session mesti best. Tengok sajalah topic dia. LGBT (Lesbian Gay Bisexual Transexual).

Seperti yang aku sangkakan, 2nd session sangat best! Disebabkan itulah aku tergerak untuk menulis entri ini. Dengarkan.

* * *

Dia dulu seorang maknyah, juga seorang penagih dadah,
tapi kini dia seorang ustaz yang dipanggil "Haji" oleh orang sekelilingnya.
Dia dulu memakai, berfesyen ala wanita,
tapi kini lengkap berjubah putih serta kopiah di kepala.
Dia dulu terasa kosong dalam diri dan hidupnya,
tapi kini dia lah pencari ilmu agama yang tegar.
Dia dulu duduk di lorong-lorong,
tapi kini dia lah yang mengimarahkan surau dan masjid, rumah Allah.

Allahuakbar.

Aku sangat tersentuh mendengar cerita dia.
Katanya, dia tidak meminta untuk menjadi begitu dahulu. Kisahnya bermula semasa dia kecil, dia suka bermain dengan perempuan, main masak-masak dan sebagainya. Malah, semasa sekolah, dia tidak akan masuk ke tandas lelaki sekiranya ada lelaki di dalam tandas itu. Dia berasa segan katanya. Dia akan tunggu sehingga tandas lelaki itu kosong, tiada orang, barulah dia akan pergi. Kecenderungan sejak kecil itu terbawa-bawa sehingga dia dewasa. Dia mula berasa cenderung untuk menjadi wanita.

Ibu bapa malah seluruh adik-beradik nya tidak dapat menerima diri dia seperti itu. Dia berasa kosong. Hingga tiga kali dia mengulang perkataan itu tadi. Katanya, "Saya berasa sangat kosong. Kosong. Kosong." Bukan dengan nada lagu Najwa Latif, tapi dengan nada sebak suaranya mengulang perkataan itu.

Oleh itu, dia mengambil keputusan untuk berada bersama-sama dengan sahabat-sahabat yang sama seperti nya. Di lorong-lorong. Pada awalnya, dia tidak tahu pun di lorong itu boleh memberi sumber duit, asalkan pakai cantik-cantik, asalkan pandai layan pelanggan. Dia cuma berada di sana untuk mencari teman yang faham akan apa kehendak hatinya. Tempat untuk dia meluahkan segala yang terbuku di hatinya.

Walaupun sudah berteman, dia masih tidak merasakan kepuasan dalam jiwa nya. Jiwa dia masih kosong. Langkah seterusnya, dadah. Dia mengambil keputusan untuk ambil dadah. "Ya. Dadah itu dapat memberi kepuasan kepada saya. Tapi hanya lah sementara", kata beliau.

Jiwanya masih kosong.

Sehinggalah satu hari, besoknya Maulidur Rasul. Dia terfikir sendirian.
"Apa yang aku lakukan ini?" "Apa yang aku dapat?" "Sampai bila aku harus begini?" "Aku juga ingin berkeluarga, ingin mempunyai anak seperti lelaki lain di luar sana."
Lalu dia bertekad, mulai besok, dia hendak cuba untuk tinggalkan semua ini. Semua lah. Dadah, maknyah. Segala benda. Dan tekadnya juga, dia hendak cuba solat lima waktu sehari selama 44 hari. "Hampir 20 tahun atau lebih saya meninggalkan solat".

Dalam tempoh 44 hari itu, dalam tempoh dia sedikit-sedikit berubah itulah dia mendapat petunjuk daripada Allah, malah, pihak JAKIM, ustaz-ustaz, orang-orang masjid mula mendampinginya dan membimbingnya. Lalu dia memilih jalan untuk berubah. "Alhamdulillah. Alhamdulillah. Alhamdulillah". Juga perkataan yang keluar dari bibirnya dan diulang banyak kali.

* * *

Berikut merupakan kisah beliau yang aku dapat kongsikan pada entri kali ini. Aku yang sedang mendengar juga asyik mengulangi, "Allahuakbar". Besar sungguh kekuasaan Allah. Dan kuat sungguh hamba-Nya itu melalui liku hidup, dicaci, dibenci, dihina, oleh orang sekeliling, tapi masih mampu berdiri untuk teruskan hidup dalam jalan Allah.

Kini, dialah yang sering dan paling mudah mendekati kelompok-kelompok maknyah di luar sana dan dia sedang cuba untuk membimbing sahabat-sahabat nya yang lain itu untuk juga berubah. Dia mengaku, proses ini mengambil masa yang lama, tapi setidaknya, dia hendak mencuba.

Satu kejayaan dia, dia dapat bawa sahabat-sahabatnya yang lain itu untuk sama-sama menunaikan solat Jumaat di masjid.

Aku sebenarnya nak tulis panjang lagi, especially tentang bagaimana kita hendak mendekati golongan ini, apa yang patut kita buat sebagai seorang Muslim yang harus sentiasa membimbing dan membantu orang sekeliling, dan paling penting sekali, dari segi sosial, bagaimana kita harus mengubah persepsi kita terhadap golongan-golongan seperti ini.

Mungkin dalam entri seterusnya kot.


Thursday, May 9, 2013





Keep smiling.



Tak rasa ker?
bila setiap kali tengok gambar atau any quotes yang say 'keep smiling',
dengan automatik, kita pun akan senyum.
Tak rasa ker?

Aku rasa.

=]




Gigi palsu banyak oooo.

Owh haaaa. Hampir terlupa.


Still remember this one. My very first denture. Complete denture. Made by my own hand, my own self. Hohoho. Bangga taknak citer laah. Poyo. HAHA.

&& ini adalah keluaran kedua produk saya. RPD (Removable Partial Denture). So, dapat beza kan sekarang apa itu complete denture & apa itu partial denture?


Alhamdulillah.
Tangan ini yang dulu keras seperti kayu
payah nak dilentur
payah nak meliuk liuk
kini dah boleh dah
boleh sikit-sikit, training hari-hari
buat kerja pasal gigi.

Now, I am working one another type of denture. Apa itu? Tak siap lagi. So, later on kalau dah siap will show you ya. Tapi kalau tak silap for this time kita orang just kena design jer kot. Tengok lah macam mana nanti ya. Yang penting buat masa sekarang nak siapkan design dulu.


See ya. Assalamualaikum.


Wednesday, May 8, 2013

Katakan TIDAK pada perkauman.

Assalamualaikum.

Aku sebenarnya nak tulis tentang PRU13 yang baru lepas ini. Almaklum lah, first time voter, keterujaan itu melimpah ruah sikit. Lagi pula bila banyak isu yang bikin gua panaaaaasss aja. So, isu isu panas itu tidak boleh tulis sekarang. Nanti gua tidur pun tak senang. HAHA.

Jadi, untuk malam ini, aku cuma nak tulis isu yang tidak kurang panas nya pada masa sekarang. Korang tau apa? Ya. Korang tau.

P.E.R.K.A.U.M.A.N. Kalau korang tak faham bahasa Melayu, this is what we call as R.A.C.I.S.T.

Aku sebenarnya
tidak tahu & tidak faham dari celah mana datangnya isu ini
macam lah kita tak ada Perlembagaan Malaysia
macam lah kita tak ada Majlis Raja-Raja Melayu
yang cepat nak menggelabah buat apa?
kalau dah lupa, kembali buka semula buku sejarah.

Utusan semalam mengeluarkan muka surat depan yang bertajuk, 'Apa lagi cina mahu'. Aih. Surat khabar ini bila nak insaf aku tak tahu. Berapa kali nak kena saman nie haa?

Tak kurang hebat juga TV semasa pembentangan keputusan PRU13 yang hanya mempamerkan keputusan BN dan DAP sahaja. Kononnya hendak menakut-nakutkan rakyat lah tengok DAP banyak menang. Yang PKR dan PAS, sampai pagi-pagi pun tak keluar-keluar keputusannya. Tak payah lah. Bagi rakyat yang inginkan perubahan, tidak kira parti apa pun dalam Pakatan Rakyat itu, asalkan mana-mana parti menang, kami tetap tepuk tangan.

Ingin diingatkan semula, kalau kita ingat, masa sekolah cikgu ajar sejarah (cikgu Sejarah aku cikgu India & aku sangat suka cara dia mengajar. Walaupun dia India, dia dapat terangkan tentang Islam & Melayu dalam buku sejarah itu dengan cukup baik). Sambung. Dalam buku Sejarah ada kata, beberapa isu sensitif yang patut dielakkan adalah seperti sentimen keagaamaan, termasuklah juga sentimen perkauman.

Haa. Tengok tengok. Siapa yang main isu sensitif sekarang?

Sekarang, bila orang kata, "Hey. Tengok tuh. Cina dah macam nak berkuasa jer dekat Malaysia. Tsunami Cina lah bla bla bla..."

Jawapannya, kembali semula kepada sistem Perlembagaan & Majlis Raja-Raja Melayu yang kita ada.

Sentuh tentang isu DAP. Dalam Pakatan Rakyat, DAP mempunyai paling banyak kerusi iaitu 38 kerusi di Parlimen. Sekarang ini bukan isu Cina nak memberontak, beralih kepada Pakatan ke apa. Sekarang ini isunya, rakyat Malaysia sendiri yang sudah beralih untuk menolak kerajaan yang tidak bersih.

Contohnya. Sesetengah tempat hanya mempertandingkan parti BN & DAP. Bagi rakyat Malaysia, tidak kira dari bangsa apa pun, hatta Melayu sekali pun, bagi mereka yang sudah mula sedar, akan memilih parti DAP. Kata mereka, ABCD (Asalkan Bukan Cap Dacing).

Contoh untuk sebaliknya. Di kawasan yang mempertandingkan calon PKR (Melayu) & BN (Cina), juga tidak kira dari bangsa apa pun, hatta Cina sekali pun telah memilih calon PKR (Melayu) tersebut. Sekali lagi, ABCD. Lantas memperlihatkan calon PKR (Melayu) tersebut telah menjadi pilihan rakyat. Misalnya, di kawasan Parlimen Pandan, Rafizi Ramli (PKR) vs. Gary Lim (BN) yang memperlihatkan Rafizi Ramli menang dengan majoriti 26, 729.

Ada juga di beberapa kawasan yang meletakkan calon Melayu mewakili parti DAP. Contohnya, tiga calon Melayu DAP menang di tiga kawasan iaitu, DUN Mentakab, Parlimen Bukit Bendera, dan Parlimen Raub.

Adakah ini dikatakan perkauman? Tidak. Ini sebenarnya membuktikan rakyat Malaysia sudah mula sedar.

Isu kedua, anda takut jika Cina banyak kerusi, hidup Melayu tidak terbela?

Pernahkah anda mengkaji, kenapakah Lim Guan Eng (setiausaha agung DAP), ditangkap di bawah ISA dan dipenjarakan di Penjara Kajang pada Ogos 1998? Pernah anda ambil tahu? Pernah anda terfikir untuk ambil tahu?

Untuk makluman, beliau dipenjarakan kerana membela nasib seorang gadis MELAYU yang dikatakan telah dirogol oleh Ketua Menteri Melaka pada masa itu. Untuk menegakkan keadilan terhadap anak gadis MELAYU ini, beliau sanggup dipenjarakan. Masih lagi kah kita ingin mengatakan Cina racist?

Bukti lain. Sejak Pakatan Rakyat memegang pucuk pimpinan di Pulau Pinang, pernah anda lihat naik turun dasar ekonomi di sana? Jangan lah hanya layan berita. Berita TV, surat khabar, semua itu telah di hypnotized.

Melalui hasil bumi Pulau Pinang, ketika BN memerintah, mereka mensasarkan Belanjawan 2008 mengalami defisit sebanyak RM35 juta, tetapi sebaik sahaja PR mengambil alih pimpinan, belanjawan negeri mengalami lebihan defisit sebanyak RM88 juta. Bagi Belanjawan 2009 pula, mereka menganggarkan defisit sebanyak RM40 juta, dan sekali lagi negeri tersebut memberikan lebihan defisiti iaitu sebanyak RM77 juta. Lihat. Bila mana tiada nya rasuah, tiada nya cronyism, dan sebagainya.

Orang kata Pulau Pinang Cina pegang, Islam dan Melayu tidak terbela. Lihat dan baca fakta ini. Pada Belanjawan 2008, kerajaan BN memberi peruntukan untuk hal ehwal Islam di Pulau Pinang sebanyak RM12.5 juta. Sebaik pemerintahan bertukar kepada PR, kerajaan Pakatan telah menambah peruntukan bagi Belanjawan 2009 sebanyak RM20.5 juta. Peruntukan untuk hal ehwal Islam di Pulau Pinang kian bertambah dalam pembentang Belanjawan 2010 iaitu sebanyak RM24.3 juta. Peruntukan ini adalah peruntukan paling banyak yang pernah dinikmati oleh institusi Islam di Pulau Pinang. Kerajaan Pakatan juga memberi pengiktirafan kepada para huffaz dengan memberi peruntukan sebanyak RM1.5 juta setiap tahun kepada sekolah-sekolah agama rakyat.

Ini yang anda kata tidak membela Melayu & Islam?

Ini baru Pulau Pinang yang kebanyakannya bangsa Cina. Kalau rajin, cuba kaji selidik lagi negeri-negeri lain yang berada di bawah pemerintahan kerajaan Pakatan. Bukan susah. Google aja. Ala, tengok Running Man beratus-ratus episod boleh, takkan nak ambil tahu pasal negara sendiri pun tak boleh. Kan?

Kalau cerita Nujum Pak Belalang ada bagi satu teka-teki. Di mana letak nya kekuatan Hang Tuah? Pada kerisnya kah? Pada namanya kah?

Ya. Cuba kita lihat pada nama.
DAP - Democratic Action Party (Parti Tindakan Demokratik)
bandingkan dengan,
MCA - Malaysian Chinese Association (Persatuan Cina Malaysia)

Eh? Aku tak nampak pun ada nama apa-apa bangsa dalam DAP tuh. Siapa yang lagi racism sekarang ini ya?

Sudah lah. Jangan dilayan sangat orang-orang yang hendak membolak-balikkan kita ini. Mereka hendak buat isu perkauman. Biar. Biarkan mereka. Kononnya 13 Mei akan berulang. Biar. Biarkan mereka. Orang Cina Malaysia ini pandai-pandai. Mereka berubah kerana mereka sudah sedar. Mereka sama macam kita semua, menuntut kerajaan yang bersih, tiada rasuah, dan tidak merompak harta rakyat. Bukannya hendak berkuasa untuk memerintah Malaysia. Mereka tahu kedudukan mereka.

Jadi rakyat Malaysia tidak kira apa bangsa sekali pun, bertenang yer. Bertenang. Doa, doa banyak-banyak supaya satu hari nanti, kemenangan rakyat akan terbukti juga.


Friday, May 3, 2013

Professionalism itu di mana?

Satu hari, bila tahu tiba-tiba jadi sebahagian jawatankuasa dalam satu event besar. Aku rasa aku tak pernah ditanya, tak pernah isi borang, tak penah bagi nama untuk jawatan itu. Mungkin disebabkan sedikit pengalaman yang aku ada, nama aku juga tercatat sekali.

Tak apalah. Soal kerja. Bukan susah sangat. Lagipun banyak kawan-kawan tolong support, sebab itu aku yakin boleh pergi dengan kerja itu.

Tapi, aku berfikir soal keadilan. Pihak atasan dengan tidak semena-mena decide sesama mereka untuk pilih committee. Aku fikir, mana keadilan untuk semua kawan-kawan kita. Mereka juga ahli kita. Mereka juga mahu jadi sebahagian dari kita.

Lalu aku mula bertanya pada pihak atasan.

"Bila korang pilih committee ya? Bila korang decide nak buat event nie ya? Kenapa aku dan juga ahli-ahli yang lain tak tahu pun korang ada pilih committee? Bukan event ini under kita semua, kenapa sebahagian sahaja yang berhak untuk pilih committee. Bila orang lain tanya aku macam mana, aku cuma tahu jawab, "Aku pun tidak tahu". Dan cadangan aku, kita bagi lah kertas minta diorang tulis nama siapa yang nak jadi."

Bila aku tanya dan bagi pendapat begini, ada sesetengah pihak salah anggap. Fikir aku kata cara diorang salah lah. Fikir aku macam tegur kerja diorang lah. Salah kah bertanya?

Bidasan yang aku dapat.

Macam nie ea. Dalam pertemuan main board last meeting hari tuh (lepas jumpa penasihat), kami (mainboard) dah decide biar main board jer yang handle event nie since lepas nie tak ada event yang main board akan involve directly. Berkenaan dengan tarikh, tak ada keputusan tetap lagi yang kami buat. Committee pula dah sah sah diterajui oleh main board itu sendiri. Tujuan kami kerana kami tidak mahu membebankan biro-biro yang lain.

Jadinya, untuk sub biro, pilih jer lah siapa-siapa pun. Sebagai manusia, kami tak sampai hati nak minta orang lain buat kerja tiba-tiba. Melainkan kalau dah ada hitam putih, dia bertanggungjawab untuk itu ini, kami berani minta tolong. Ini tidak. Pick pick macam itu sahaja.

* * *
Sehinggalah hari event bakal menjelang tiba. Semua orang buat kerja masing-masing. Bagus. Aku puji. Full rehearsal. Raaamaaaaiii tak datang. Full rehearsal jadinya khas untuk pengacara majlis dan persembahan sahaja. Habis itu, aku dah buat kerja aku, kawan-kawan aku dah siapkan video, dah cari lagu, tup tup, sampai-sampai, tukang bawa laptop tak ada, lcd tak ada, screen tak ada. Aku nak rehearse video pakai apa? Nak pancar pakai apa?

Tak apa lagi. Relax ajer lah. Besok sempat lagi. Pagi-pagi lagi aku celik mata, sampai venue, head com pun tak ada. Dah, sekali lagi. Aku nak rehearse video aku pakai apa? laptop tak ada, lcd tak ada, wayar audio kejadah mana? Pihak tempat berurusan datang jumpa. Nak apa lagi? Yang ini nak letak mana? Mic nak berapa? Tukang yang sepatutnya jawab masih tidak datang lagi. Aku juga kah kena jawab? Tahu pulak aku pasal mic, pasal wayar dan sebagainya. Bila orang yang datang sampai, baru nak minta itu ini, yang kena marah dengan pihak sana adalah kami.

Last-last satu video pun tak sempat rehearse.

Masa event, ambil, kelam kabut bila tutup lampu, bila buka lampu, bila play video, bila tidak.

* * *

Selesai event, aku tegur. Aku mula dengan bertanya, "Siapa ya yang uruskan hal ini ini semalam? Kita ada silap sikit lah.". Cukup sekadar menjawab jawatankuasa apa. Aku tak perlu dan tak nak tahu pun siapa yang uruskan dan tak minta pun siapa yang mengaku. Bahkan dalam kepala aku juga tiada nama siapa-siapa sebab aku memang tidak tahu menahu.

Tapi, unfortunately, ada pihak yang ter-mengaku, ditambah pula dengan soal jawab sahabat lain, nampak seperti aku berdiri untuk nak salahkan siapa-siapa.

Tidak.

Aku berdiri cuma mahu berpesan. Perkara-perkara seperti ini boleh terjadi disebabkan beberapa faktor. Sebab itu aku berpesan kepada semua, selepas ini, jika kita bertanggungjawab untuk menguruskan sesuatu event, sila datang waktu rehearsal, sila bagi full commitment sewaktu rehearsal, semasa hari kejadian, sila datang awal. Untuk semua. Aku bukan berdiri untuk postmoterm ker apa pun. Untuk berpesan. Tidak kira lah kita ketua, sub, sub sub, atau sub sub sub, asalkan terlibat, pada hari event, patut sampai awal.

Tup tap tup tap, orang kata, "Kenapa korang tak bagi kerja dekat semua sekali. Libatkan semua orang? Nampak macam korang jer yang banyak kerja."

Untuk soalan ini, pergi balik scroll naik atas. Baca balik apa jawapan yang aku dapat.

Aku cuma sebahagian jawatan kecil dalam event ini. Bukan hak aku nak suruh orang buat kerja, arah orang sana sini. Mana aku mampu, mana kerja aku, aku buat. Tapi, orang yang sepatutnya buat kerja dia, aku harap buat juga. Jangan susahkan orang lain sebab kita. Dan at least, give some 'Terima kasih' kepada semua yang bekerja. Bukan dengan complain itu ini dan marah tanpa kami tahu sebab kami dimarah.

Assalamualaikum.

Tuesday, March 12, 2013

Kuasa veto.

Dalam satu kelompok manusia itu, selalunya kita akan ada ketua. Sudah tentu, ketua lah yang di atas sekali. Di bawahnya depends, kadang ada assistant, kadang cukup dengan seorang ketua. Ketua sebagai seorang peneraju.

Tapi, bila dalam satu kelompok manusia itu ada satu lagi kelompok kecil yang berkumpul, maka kelompok ini mungkin boleh bertindak sehingga menjadi satu kuasa veto.

Saya bagi contoh. Dalam satu pejabat, ada bos. Dalam pejabat itu juga, ada sekumpulan pekerja yang mengiktiraf diri mereka sebagai satu geng. Mempunya sifat yang berani bersuara, berani membantah. & kalau apa yang dia nak orang perlu ikut, kalau tak ikut kena sembur. Tidak pun dicanang ke orang-orang lain tentang perilaku orang yang membantah tindakan mereka itu. Almaklum. Kuasa veto. Pengaruh ramai.

Kuasa veto ini kadang boleh bagi impak yang baik. Contohnya pabila satu keputusan hendak diambil dan ramai orang memang keliru dengan satu keputusan itu. Contohnya, dalam satu bilik ada empat orang. Bila sampai pukul 6 petang, roomate A bersuara, "Korang, hari ini nak makan dekat mana ya?". Roomate B menjawab, "Hmm. Entah lah. Tak tahu lah." Roomate C menjawab, "Aku boleh jer mana-mana pun". Roomate D menjawab, "Aku ikut jer". Sampai sudah tak dapat keputusan nak makan dekat mana. Makanya di sini kuasa veto diperlukan untuk decide nak pergi makan mana dan orang lain akan bersetuju. Kalau dia tak setuju juga, suruh dia tinggal makan maggi sorang sorang dalam bilik. HAHAHA.

Tapi, kuasa veto ini juga boleh bagi impak yang tidak baik juga. Yang boleh menimbulkan rasa tidak puas hati orang-orang lain. Sampaikan kuasa ketua itu sendiri tenggelam. Contohnya, satu perbincangan telah pun dijalankan dan satu kata putus telah diambil melalui cara demokrasi. Adil. Tanya semua orang, pendapat dan keputusan bersama. Akan tetapi, disebabkan golongan kuasa veto ini masih rasa tidak suka akan keputusan yang telah diambil, lantangan suara mereka ini boleh menyebabkan segalanya terbubar. Padahal keputusan sudah diambil tau. Bos pun tak cakap apa-apa. Ada suara kecil di belakang sana yang hendak bersuara, tetapi suara mereka sangat kecil jika hendak dibandingkan dengan kuasa veto ini. Plus, kalau bersuara, takut nama naik lah dalam geng geng kuasa veto ini.

Disebabkan hendak menjaga silaturrahim, zip mulut. Makan dalam. Itu sahaja yang mampu.

Manusia, tak semua apa yang kita nak kita akan dapat. Cuba belajar toleransi. Terima juga keputusan orang lain. Aku nak nie, aku nak tuh. Sampai bila? Kalau sampai orang tak berani nak bagi pendapat dekat kita, means ada something wrong lah pasal diri kita yang buat orang tak berani. Muhasabah the best solution.

We are not always right.


Sunday, February 17, 2013

Ais dan igloo.

Hari ini aku berada di Kuantan
seperti hari semalam & hari kelmarin.

Musim tengkujuh.
pagi hujan, petang hujan, malam hujan lagi
hujan seperti tidak bosan membasahi bumi
Yalah, Kuantan kalau panas, panas betul
kering kontang.

Hujan tak berhenti ini
buat aku berhibernasi
duduk terperap dalam bilik sendiri

Mandi dah macam mandi ais,
tidur dah macam tidur dalam igloo.


Saturday, February 16, 2013

2 restaurants 1 night.

Assalamualaikum.

Hari ini aku nak buat cerita jalan-jalan cari makan sikit. Dah lama rasanya tak pergi kedai makan gah gah dekat Kuantan nie. Yalah. Semenjak balik dari cuti nie, aku makan nasi kukus, nasi kukus, dan nasi kukus jer untuk dinner. Weekend bukan selalu kan. So, aku & roomates decide nak pergi makan dekat satu kedai makan yang kawan-kawan kitorang dok sebut sebut jugak before nie. Dekat mana?

Haa. Inilah kedai dia. LilaWadi. Masa kawan aku bagi tau, aku macam, "Apa? Lisdawati? ker Lindawati?". HAHA. LilaWadi rupanya. Kedai nie terletak dekat pekan Kuantan, dekat sebelah Sungai Kuantan. Tapi, tersorok sangat kedai nie. Dekat celah-celah bangunan. Kitorang perasan pun sebab ada cahaya-cahaya lampu.
Basically, kedai nie berkonsepkan steamboat & barbecue. Ada beberapa pilihan lauk yang dia offer.
Kitorang order CHICKEN SET SUPREME untuk 4 orang. Untuk side dishes, kitorang order MANGO CHEESE CAKE (1 slice). Air, aku oder ICED MILO SHAKE lah of course. Padahal air milo ais jer tau. HAHA. Datang kedai mahal-mahal, even makan hotel pun, milo jugak menjadi pilihan. HAHA.
ICED MILO SHAKE.
Dekat mana shake nya pun aku tak tau. Dah macam minum Herbalife dah aku rasa ada 'shake shake' tuh. HAHA.
So, inilah lauk-lauk yang ada dalam menu yang kitorang order tuh. Ada ayam, sotong, udang, hamchicken, cendawan, tomato, carrot, kobis dan salad.
The kuah kita boleh pilih sama ada kita nak sup atau tomyam. So, kitorang pilih tomyam lah. And see, udang-udang yang sedang berenang di dalam tomyam, manakala si udang yang berada di puncak itu adalah udang yang kitorang tengah grill.
Makanan, tomyam, lauk dekat sini semuanya sedap sedap. But, one sad thing is nasi dia sikit. HUHU. Untuk perut ruminant macam aku nie, tak cukup untuk nak sampai ke tahap kenyang. Kita boleh pilih sama ada nak nasi atau mee. Of course lah aku pilih nasi sebab tengah lapar. But then, nasi dah habis, perut tak kenyang. Acane tuh?
And last but not least, The Mango Cheese Cake. Sedap wacakaplu. Atas tuh ada mango, then tengah-tengah cheese as an ice-cream and bawah tuh macam cookies sikit. Ala ala Secret Recipe pun ada.
Disebabkan tak kenyang tadi, jalan-jalan cari makan tadi diteruskan pula ke restoran MonRods yang terletak just opposite to LilaWadi. Kena melintas jalan jer lah. Disebabkan alkisah tidak kenyang tadi, kitorang decide untuk order makanan dekat MonRods and share empat orang. HEHE.
MonRods nie kitorang dah pernah datang makan. Mainly berkonsepkan western and tak menyesal lah datang sini sebab makanan dia memang puas hati. Sebab tuh tanpa ragu-ragu boleh decide nak makan sini pulak. HAHAHA.
Woah! How small I am. Tak nampak kan? HEHE.

Dekat sini kitorang order Sandwich jer. Tapi sandwich JER dia, taraaaa

Sandwich dia lengkap dengan fries and coslow. Air pulak kitorang order air masak jer and share 4 orang. AHAHA. Ini kelakar aku rasa.

& & tak perempuan lah kalau tak main ambil-ambil gambar kan. Perempuan memang pemalu, tapi sifat malu itu seakan hilang apabila berjumpa cermin, untuk ambil gambar. Like seriously. AHAHA.

Eh eh, kaki alien ker apa nieh? HAHA. For tonight, aku just pakai jeans ada orang bagi sebab dia dah tak muat, t-shirt purple, tudung merah 2 tones ikat gaya pergi mengaji, dan Woot! Woot! Kasut baru rasmikan beli dekat Rucini. HEHE.

Fuhh. Akhirnya aku survived update entri ini menggunakan wifi UIA sebab malas nak cucuk broadband.



Monday, February 11, 2013

My other half.



"He is truly a man"
Thank you.


Saturday, February 9, 2013

Cuti CNY.

Cuti CNY
Sabtu, Ahad, Isnin, Selasa
rugi lah kalau cuti panjang-panjang tak balik rumah.

Walaupun baru jer seminggu balik Kuantan, tapi here I am. In Kuala Lumpur! Woha! Just arrived here dalam pukul 11.30 am tadi. Tapi malam baru dapat jejak kaki dekat rumah sebab sampai-sampai jer me and family terus gerak pergi Salak Tinggi & Putrajaya sebab ada kenduri kahwin.

Hari tuh masa mula-mula balik Kuantan tak sure lagi nak balik rumah ker tak cuti CNY nie. So, tak beli tiket lagi. Tapi seriously niat masa tuh membuak-buak kata, balik lah rumah. Then, lepas berfikir fikir, hari kedua dekat Kuantan, terus pergi stesen bas nak beli tiket balik KL hari Jumaat.


"TIKET HARI JUMAAT KE SEMUA DESTINASI HABIS."

Woaahh! Tiket KL yang boleh kata paling banyak sekali jual dekat terminal pun dah habis hari Jumaat. Hilang arah sekejap lah masa tuh. Call kawan-kawan ada siapa-siapa tak yang drive balik KL. Mostly kereta dah full. Tak boleh jadi nie, suspen suspen. Then, dapat idea untuk balik hari Sabtu pagi. Syukur, ada beberapa lagi lah tiket Sabtu pagi. Memang aku ambil yang paling awal sekali lah, pukul 8.00 am.

Sehari sebelum tuh, my brother, Affiq called. "Kaklong, besok balik pakai baju kurung terus tau sebab nak pergi kenduri kahwin terus."

Memang pagi-pagi aku naik bas pakai baju kurung manik-manik macam nak pergi mana jer. Sepanjang dalam bas, aku tidur. HAHAHA. Serious, tidur all out. Terjaga sekejap bila Rahman call tanya dekat mana dah. Cakap cakap, aku reply message kejap, then tertidur lagi. Sampai lah abah pula call tanya dekat mana. Masa tuh dah rasa segar sikit dah. Terjaga lah beberapa minit sebelum sampai stesen bas.

& akhirnya selamat juga aku sampai KL walaupun ada tragedi suspen tiket bas hari Jumaat habis. Walaupun rasa rugi sebab rugi sehari untuk tidur dekat rumah, but I tried to be positive. Cewah. Aku fikir, kalau balik Jumaat, akan sampai malam, sampai rumah terus tidur, bangun pagi Sabtu pun lebih kurang time sampai tadi. So, tak rugi sangat lah. (Ayat tenangkan hati). HAHA.

Yang penting, I'M HOOOMEEEEE!

Meghah nya mak ngah! HAHA.

'Budak sekolah'

"Suddenly I missed all the time when I wore white, blue and yellow baju kurung, white and blue tudung, blue black, blue and black kain, and somehow blazer. #School"

You know, as now I am 22, I've gone through 8 schools along my journey as budak sekolah. Lapan okay, Lapan! Mesti ada yang lagi gempak dari ini, tapi bagi aku, ini dah cukup gempak untuk diri sendiri since siapa sangka aku boleh hidup nomad pindah pindah sekolah, biasakan diri dekat tempat baru sebanyak lapan kali. Woha!

Excluded tadika lah kan. Kalau masuk tadika, aku pun dah tak ingat nama-nama tadika itu. See, nama-nama. Means that tadika aku pun ada beberapa buah juga.

So, lets see how my journey as budak sekolah begin and end.

SK Jalan Kuantan 2, Kuala Lumpur (January 1998 - April 2000)
Here was my very first step entering school. Dekat sini lah kenangan nangis nangis dalam kelas masa minggu pertama sekolah darjah 1. Dekat sini lah belajar pergi balik sekolah naik bas dari darjah 1. Sekolah nie ada dua sesi. Pagi dan petang. SK Jalan Kuantan 2 akan jadi sesi petang untuk first half, dan sesi pagi untuk another first half. So, dekat sekolah ini lah belajar main tangkap-tangkap belalang masa balik sekolah petang sementara tunggu bas sampai. & & & Dekat sini lah ada tragedi ter-berry dalam kain. Opss! Masa darjah 1 weyhhh. HAHAHA. Paling penting, dekat sini aku ambil test PTS dan melayakkan aku untuk jadi salah sorang calon untuk ambil exam PTS.

SK Desa Pandan, Kuala Lumpur (April 2000 - December 2001)
Bila dah biasa pergi balik sekolah naik bas, tiba-tiba kena pindah sekolah sini di mana pergi balik sekolah abah hantar dan abah ambil. Kalau dulu naik bas, ramai kawan-kawan tunggu sama. Kali ini, tunggu abah sendiri, bila one by one kawan-kawan dah balik, mula lah nak nangis sebab ramai kawan dah balik. Beberapa kali nangis juga lah. Sampai kan pernah sekali berani suruh orang yang tidak dikenali hantar aku pergi office ibu. Woaahhh. Bahaya gila kan. Asal berani sangat masa tuh tak tau. Masa itu darjah 3. Then, dekat sini aku ambil exam PTS. Tapi, tak dapat lompat pun. Lompat si katak lompat saja lah. HAHA.

SK Putrajaya 1, Presint 8, Putrajaya (Januari 2002 - December 2002)

Berhijrah lah pula dari kota raya KL ke Putrajaya. So, masa nie aku duduk dekat Presint 16, tapi sekolah Presint 16 dalam pembinaan, so sekolah lah dulu dekat Presint 8. Masa nie first time lah aku masuk sekolah canggih, ada komputer dalam kelas. Pergi balik sekolah naik bas Nadi Putra. Alah, bas yang dekat Putrajaya tuh lah. Syok oo. Petang petang sementara tunggu koko start, aku dengan kawan-kawan makan chicken chop dekat Medan Selera sebelah sekolah, kadang lepak Library Awam dekat situ. Habis koko, naik bas, balik rumah. HAHA.

SK Putrajaya 3, Presint 16, Putrajaya (January 2003 - December 2003)
Then, the next year, sekolah dekat Presint 16 dah siap. So, kitorang budak-budak Presint 16 mostly pindah lah sekolah yang dekat dengan rumah nie kan. Pergi balik sekolah jalan kaki. Dekat sini aku dapat merasa satu sekolah dengan dua orang lagi adik aku, Izzati & Affiq. So, pergi balik kelas selalu jalan kaki dengan diorang dan kawan-kawan ramai-ramai. Serius kitorang selalu balik ramai-ramai sebab rumah kitorang semua dalam kawasan yang sama. HAHA. Sini best sebab dah lah pioneer, senior pulak tuh. HEHE. I took my UPSR here.

SMK Putrajaya 3, Presint 16, Putrajaya (January 2004 - August 2004)
Then naik Form 1, just pindah jer lah ke sekolah menengah sebelah kan. Kawan-kawan pun mostly dah kenal dah sebab rumah dekat satu, sekolah rendah sama pun lagi satu. Masa sekolah sini best lah sebab walaupun kitorang junior, tapi sangat rapat dengan seniors. Sebabnya, senior senior tuh pun kawan-kawan kitorang dekat area rumah tuh. Petang-petang kalau keluar jalan-jalan pun nampak muka yang sama. Ingat lagi, even masa nak dekat hari sukan, setiap rumah sukan mesti lah kena prepare untuk kawad lah, apa lah. Kitorang semua gather dekat taman rumah kitorang jer untuk buat preparation, buat props semua. HAHA. Time nak pindah dari sekolah nie lah paling sedih sekali sebab aku ada ramai sangat kawan-kawan dekat sini. Dari darjah 5 sampai form 1 sekolah sama, rumah kawasan sama, so, memang rapat dengan semua. Time nak pindah dari sini lah menangis gila gila. Sedih tinggalkan kawan-kawan baik.

SMK Kiaramas, Kuala Lumpur (August 2004 - April 2005)
Orait, kita berhijrah semula ke kota raya KL. Sekolah nie dekat dengan rumah aku sekarang. Masa masuk sekolah nie, aku dapat ramai kawan-kawan baru. Tapi, mostly kawan-kawan dekat sini pun yang dari kawasan dekat-dekat rumah jugak. So, pergi balik sekolah pun jalan kaki dengan kawan-kawan. Masa aku masuk, sekolah nie baru jer 8 bulan beroperasi. Baru lagi lah. So, students pun tak ramai lagi. Masa tuh cuma ada Form 1, Form 2, dan Form 4. Disebabkan sikit, so, kitorang rapat dengan semua students dalam sekolah nie, even dengan seniors pun. Ingat lagi, masa tuh ada camping dekat sekolah di mana semua students kena involve. Masa camping nie lah kitorang jadi rapat dengan semua orang.

SMK Seri Bintang Selatan, Kuala Lumpur (April 2005 - February 2007)
Orait. Pindah lagi sekolah. Dekat sini pergi balik sekolah again abah hantar dan abah ambil. Dekat sini, aku dapat lagi kawan baru. Cuma, kawan-kawan dekat sini bukan dari kawasan rumah aku. So, apa-apa hal sekolah memang dekat sekolah jer lah. Gambar dekat atas nie tapak perhimpunan kitorang, dan tingkap tingkap tuh kelas lah. Masa mula-mula masuk, aku rasa janggal juga lah sebab ramai sangat student Cina dekat sini since aku sebelum-sebelum nie memang sekolah yang majoriti Melayu. But then, dekat sini lah terasa bahang persaingan dalam belajar. Here I took my PMR.

MRSM Taping, Perak (February 2007 - December 2008)
My very first time being in boarding school. Sebelum masuk asrama, macam-macam fikir, dari macam mana nak hidup tak boleh tengok TV, sampai lah macam mana nak balik rumah selalu. Semua ada. Tipulah masa awal-awal masuk, walaupun dah Form 4, still touching kot nak kena tinggal dekat sini sebab dah biasa duduk dengan family. But, Alhamdulillah. Berjaya overcome! & tak dinafikan, dekat sini lah aku belajar sangat banyak benda dalam perjalanan nak jadi dewasa, nak berjaya, dalam masa yang sama menjaga diri dengan baik untuk jadi orang yang berguna. Kalau nak cerita pengalaman dekat sini, I need one single entri to tell all the moments here. Lagi-lagi bila dah tahun akhir sekolah kan. Lagi lah. Banyak moments yang memang tak boleh lupa. Daripada asalnya serius aku culture shock sikit sebab students semua memang kaki study, buku timbun timbun atas meja. Tapi, lama-lama, aku cuba biasakan diri dan cuba tergolong dalam cara hidup diorang juga. I learned so many things here. As this is my last place as budak sekolah, my SPM was done here!

And that was my journey of being BUDAK SEKOLAH...


Wednesday, February 6, 2013

Apa ada dalam piramid?

Kelas DPH (Dental Public Health) hari ini kitorang belajar pasal Nutrients. Biasalah. Jaga gigi tuh jaga jugak, tapi makan pun kena jaga jugak.

Well. Bila dapat tajuk yang leisure macam ini, memang tak mengantuk betul lah dalam kelas. Dapat concentrate. Walaupun kelas petang. Yalah. Tajuk lepak lepak cakap pasal makan, makanan apa yang baik, yang banyak Monosodium Glutamate apa semua. Ditambah pula dengan foods love me, memang ngam sangat lah tuh. HAHAHA.

So, salah satu yang appear dalam slide Dr tadi,


"Based on the food pyramid, what do we have in the bottom?", tanya lecturer.

Dengan yakin aku menjawab, "Tepung,....."

Belum sempat aku habiskan ayat aku, budak-budak kelas serta lecturer ketawa ketawa. Aku tengah blur. Rupanya, faham lah aku yang lecturer itu tanya nutrient class apa yang ada dalam food pyramid bawah sekali tuh & jawapannya carbohydrate.

Mana lah aku tahu. Aku ingat kan dia tanya, apa yang ada dalam food pyramid bawah sekali tuh. Baru nak jawab; tepung, biskut, roti, jagung, kentang etc etc etc.

Begitulah kisah aku memalukan diri sendiri pada hari ini. HAHAHA.




Tuesday, February 5, 2013

Sanah Helwah, Dr.

Lepas cuti 2 minggu, tangan tiba-tiba jadi awkward gila nak pegang handpiece. Nak handle untuk buat cavity. Nasib baik Cons Block 3 dimulakan dengan buat Class IV restoration. So, macam simple sikit lah sebab gigi depan, nipis jer, berbanding buat gigi belakang yang banyak sangat wall yang perlu diletakkan in consideration bila buat cavity preparation.

Macam biasa lah, setiap kali settle satu step, kena tunjuk dekat doktor, and doktor gives us marks. Sambil-sambil doktor bagi markah dekat aku punya cavity preparation,

"Doctor, they said that yesteday is your birthday."
"Owh. Seems like that."
"Wah. Happy Belated Birthday doctor."
"Thank you, thank you 'Izzani"

Haaa. Tak pasal-pasal aku tambah apostrophe dekat nama aku sebab he is from Iraq, dan bunyi 'I' tuh pekat sikit. Style arab gitu.

* * *

Petang tadi ada kelas dengan doktor. Doktor pun mengajar lah dekat depan, sambil kami di belakang cuba menumpukan perhatian.

Sebelum kelas habis, one of our classmates stand up and said, "Dr. Can you wait for a while. We have something for you."

Selamat Hari Jadi,
Selamat Hari Jadi,
Selamat Hari Jadi Dr. Kais,
Selamat Hari Jadi!

Sambil doktor tersenyum-senyum di depan, kami yang menyanyi juga tersipu-sipu malu kerana maaaaluuuuu nak nyanyi. Nyanyi sambil tunduk-tunduk muka siap. Saja nyanyi lagu dalam bahasa melayu sebab tahu doktor memang suka cari vocab malay yang baru each time.

"Owh. Again, what? Selamat Hari Jadi? In arabic Jadid is 'Baru'. Thanks everyone. May you all success always", said Dr. Kais.

And that is how we appreciate our teacher / lecturer.


Sunday, February 3, 2013

Balik UIA dah weiii.

Thanks for the 2 weeks holiday. Of course, rasa kejap sangat. Padahal before cuti bukan main, Yay yay! Cuti dua minggu. Lamaa tuuuuhh. Pejam celik pejam celik, Hah? Dua minggu dah? Macam tak percaya. Rasa macam tak cukup lagi masa golek golek dengan si katil, lepak lepak dengan si TV, mesra mesra dengan si makanan. Hmm. Dah kena balik UIA.

Walaupun UIA pun ada katil, pun ada TV, pun ada makanan, tapi tak se-heaven apa yang ada dekat rumah. Apa yang pasti, dekat UIA nie, kena lah peluk peluk dengan si buku-buku dan manja manja dengan si nota-nota. Fuhh. Adat seorang pelajar dan belajar.

Aku sampai UIA semalam. Kira awal lah tuh. Orang balik Ahad, awak balik Sabtu. Sebab nak bawa balik kereta, so, kena balik awal sikit sebab abah teman. Tak sampai hati nak minta abah hantar ahad sebab biar lah abah berehat jugak hari Isnin nak kerja kan. So, Sabtu aku sampai UIA. Takde orang lagi of course. Ada juga lah beberapa, tapi bilik aku kosong lagi lah.

Sabtu semalam seharian aku keluar sampai petang beli-beli barang. Sabun lah, pencuci muka lah, apa lah haiii. Petang aku pergi basuh kereta. Malam aku duduk bilik jer lah layan movie sorang-sorang. Sobs sobs. Lepas tuh tak tau sedar-sedar dah Subuh, roomate lagi sorang dah balik.

"Izzani, dah bangun dah. Kau tidur tak kunci pintu ker semalam?"

Aku macam hahhhh?!!! seriously?? gila membahayakan kesihatan betul aku nie. Nampak sangat aku tidur pun tanpa sedar semalam sampai terlupa nak kunci pintu. Syukur Alhamdulillah aku dan harta benda aku masih selamat di sini.

Then hari Ahad, aku menjangkakan ramai lagi kawan-kawan akan balik, tapi siang tadi tak ramai sangat pun lagi. So, aku pun memalaskan diri dengan bangun hampir tengah hari, bangun-bangun mandi, cari makanan dan layan movie lagi sambil makan. Petang aku pergi basuh kipas aku yang berhabuk mengalahkan sarang labah-labah.

So, besok kelas untuk Block 3 akan bermula. Hari besok seharian kitorang ada INVENTORY. Habis lah kena spotcheck barang-barang instruments dan handpiece, dan kebersihan workplace kitorang nie. Ayoyoyoyo.


Tuesday, January 29, 2013

Berat badan.

Berat badan boleh dikategorikan sebagai salah satu isu sensitif bagi seorang perempuan. Perempuan seakan menjadi blur untuk menjawab pertanyaan sesiapa sahaja yang berbaur, "Berapa dah berat kau sekarang?"

Tetapi, sebagai seorang aku, yang dah biasa pun kena troll dengan panggilan donut, debab, chubby, gemuk, tembam, kuat makan dan sebagainya, itu bukan satu masalah bagi aku untuk menjawab soalan tersebut. Yalah. Ada aku kisah? Tak kira lah, donut donut pun ada orang sayang aku kot. Keh keh keh.

Lagi-lagi dengan orang yang selalu membuli aku, lagi lah aku tak kisah di troll berapa banyak kali pun. Dah kebal kata orang. Jadi, aku selalu berlaku jujur tentang isu turun naik saham berat badan ini.


"Tadi timbang dah turun 2 kilo. Bangga betul dengan diri sendiri rasanya."

"La. Apa yang bangganya turun 2 kilo? Sebelum kahwin naikkan berat, lepas kahwin, baru turunkan berat."


Woha! Yang yakin sangat kaklong akan naik berat badan lepas kahwin nie apahal nie? Ciss.


P/s: Aku start turun berat badan masa last sem dekat UIA, PJ and followed by masa cuti 3 bulan sementara tunggu nak masuk UIA Kuantan tuh. Itu lah cuti paling pelik di mana boleh turun berat. Selalunya cuti-cuti impossible lah turun berat kan. So, disebabkan hal itu, berat aku sekarang tidak lagi mencapai berat seperti dulu dan banyak juga pihak yang meminta aku untuk naikkan sikit berat.

Apa-apa pun, I love myself right now. Rasa lebih senang untuk memilih pakaian. HEHE.


Kassim Selamat


Baca status Hamka (Kereta Mayat) tentang Kassim Selamat ini, teringat pula satu cebis perbualan suatu masa itu.

Kisah Belum-Lagi Laki Bini tiada part
-------------------------------------------------------
"Haa. Menangis sampai sakit mata, jadi Kassim Selamat karang.", Jerkah Nyonya Peah.

Dengan tenang Ali Lempoyang menjawab:

"Apa yang selamatnya, dah cucuk mata dengan garfu, tak selamat dah lah.."


Woha!


Ps: Sajer aih tulis tiba-tiba dah teringat. Kbye.


Monday, January 28, 2013

PILLs is not my bestfriend.

Kenapa aku cakap aku tak boleh jadi BFF kepada pills?


Inilah sebab dia. Arghh. Tensi juga bila ada halusinasi begini. Bila size pill itu S, aku akan rasa ubat itu macam size XXL. Aku sangat lah jarang telan ubat. Aku bukan jenis, sakit sikit, telan panadol, pening sikit, telan panadol, period pain telan panadol pink. Tak tak. Aku bukan macam itu. I would rather choose to go to clinic dan makan ubat yang di-prescribe oleh doktor sahaja. Aku tak berapa yakin sangat dengan ubat yang aku prescribe by my own self. HAHA.

Ini bukan kolot. Tapi, berhati-hati.

Berbalik kepada cerita itu tadi, aku tak ingat sampai umur berapa aku minta doktor tolong bagi ubat berbentuk cecair pada aku. Doktor anggap lah saya ini ibarat kanak-kanak yang teruja melihat ubat cecair bewarna warni ibarat sirap walaupun rasanya errrr. Rasa ubat! Dulu, kalau doktor bagi aku ubat pill, makanya, ubat itu akan tersadai begitu sahaja. Riwayat seketul ubat pill. HAHAHA.

Tetapi sekarang, umur dah 22 kot. Kalau minta ubat cecair lagi, kau ibarat menconteng arang ke muka sendiri. Habis hilang lah ke-macho-an sebagai seorang dewasa. HIHIHI. So, aku terima jer lah apa-apa ubat pun. Confirm ubat pill punya melainkan kalau dapat ubat batuk. Yang tuh selalunya berbentuk cecair hitam.

Jadi, kelmarin kan tidak berapa sihat. Makanya pergi lah ke klinik dan lepas doktor check check itu ini, dapat lah ubat. PILLs lah of course! Habis lah aku. Dah berapa lama dah tak practice makan ubat nie. Serius lama dah. Jadi, dengan tidak semena-mena, setiap kali nak makan ubat, aku akan menggunakan idea bernas aku ini.


Taraaa! Amacam? Idea ini semua muncul dari kecil di mana dulu abah selalu potong ubat jadi kecil-kecil kalau nak bagi aku makan disebabkan aku memang susah nak telan ubat pill. Jadi, bila dari rebung dah dilentur begini, maka buluhnya juga melentur begini lah. HEHE. Bijak tak idea abah saya dan anak sulung beliau ini? HEHE.

Tapi, aku still bangga lah dengan diri sendiri sebab rasanya macam dah improve sikit lah makan ubat pill berbanding dulu. Kalau masa Tingkatan 1 dulu, sanggup pergi makan ubat menyorok-nyorok dari classmate sebab malu diorang tengok aku susah telan ubat pill. Walaupun sekarang pun still makan ubat potong, tapi, ada aku kisah? Janji selamat dan pharmacokinetics & pharmacodynamics ubat itu berjalan lancar.

Cewah cewah, awak sejak dah belajar Pharmaco nie, bila dapat ubat, terus tengok tuh apa nama ubat tuh. Lepas tuh terus fikir apa action dia dekat body and side effects dia and bla bla bla. Kalau exam hari tuh, bukan main tak nak hafal lagi side effects untuk setiap ubat sebab banyak dan lebih kurang sama jer semua ubat pun. Nie dah dapat ubat, baru tau nak tengok side effects. Lepas tuh bukan main aware dengan time interval setiap dose lagi. Berhati-hati lah katakan. HAHA.

Alang-alang, mari kita share benda ilmiah sikit untuk dijadikan pedoman hidup. So, untuk hari tuh, doktor telah prescribes kan aku Paracetamol (relief pain lah kan macam biasa) brand Panadol 650. Biasalah, aku demam pun dapat Paracetamol, period pain pun Paracetamol, cabut gigi pun dapat Paracetamol. Nampak tak betapa effective Paracetamol act as a pain killer? Dan lagi satu dapat Amoxicillin (antibiotics) brand Amoxicap. Amoxicillin does not kill the bacteria, but it inhibit the synthesis of cell wall of the bacteria. So, kehidupan bacteria itu akan terjejas lah.

Sekian, terima kasih. HEHE.

Dentistry dan Seluar.

Kenapa in dentistry we choose seluar berbanding memakai kain?
Maksudnya, kenapa bila belajar dalam bidang pergigian, dan kebanyakan dentist di luar sana lebih memilih untuk memakai seluar bila bekerja berbanding memilih untuk memakai kain?

Jawapannya ada pada gambar ini.


Gambar di atas kita panggil sebagai dental chair. Lengkap lah dengan dia punya handpiece apa semua. Jawapan untuk soalan di atas adalah, korang nampak tak dekat bawah kerusi ada macam satu wayar bersambung dengan something atas lantai tuh. Yang belakang kerusi, atas lantai tuh.

Dulu-dulu, masa sebelum aku ambil bidang ini, aku selalu musykil, dari mana dentist control dia punya handpiece tuh. Maksudnya, dekat mana dia control dia punya mesin-mesin tuh lah, nak buat cavity, scaling semua kan. Tengok tangan dentist tuh macam lepak jer tak tekan apa-apa pun. Dan lepas dah belajar, baru lah aku tahu, yang benda-benda dekat tangan tuh semua control pakai kaki. Haa. Dekat benda atas lantai tuh lah. Kita boleh control, turun naik atas bawah dental chair. Dan dekat situ jugak lah kita kena control handpiece tuh untuk berputar.

So, memang perlukan sangat kesinambungan kaki dan tangan. Bila tak nak handpiece tuh berputar, jangan lah terpijak controller dekat kaki tuh. Bahaya betul.

Jadi, kenapa memilih seluar, sebab bila pakai kain, punya lah nak pijak controller tuh, terpijak kain lah. Kejap kain tersangkut dekat kerusi lah. Yalah, lagi satu reason, kita kan kena banyak bergerak, ke kiri kanan, atas bawah, ambil itu lah, ini lah. So, sering sahaja kain tersangkut dekat kerusi.

Sekarang, bila dah pakai seluar, at least aku rasa selesa sikit lah nak buat kerja walaupun aku selalu ada masalah dengan wayar-wayar handpiece tuh. Wayar yang banyak-banyak tuh. Asyik berserabut jer. Terbelit belit. Yalah. Kejap aku ke sana, kejap aku gerak ke sini. HAHA.

Walaupun sekarang aku cuma training dengan dummy dulu, tapi kena lah biasa kan dengan environment barang-barang nie semua kan. Nanti masuk clinical year, takkan nak tunjuk keserabutan wayar-wayar kita depan patient. haha.

Orait. itu jer lah. Alang-alang mari lah promote sikit IIUM Kuantan Dental Clinic kita ini.


Ini dental clinic yang dekat bangunan baru. Besar. Semua clinical year dalam nie. Hijau ada, pink ada, purple ada. Jom lah datang. Dapat kan rawatan percuma dekat sini. Lagi-lagi yang student UIA tuh. Kalau tak datang dental clinic UIA bukan otai UIA lah namanya. HAHA.


Ini pula Simulation Lab. Kira inilah tempat untuk pre-clinical year buat kerja. Yang bersarung sarung tuh semua dummy lah. Sebab kan masih pre-clinical, so, kitorang buat semua kerja cons dan prostho, dekat sini. Tampal-tampal gigi pun dekat sini, trim gigi palsu pun dekat sini. Setiap orang dapat satu meja sendiri lah. Termasuk handpiece dan dental instruments masing-masing. Free lah. Tapi kalau hilang, menangis woo. Semua barang main harga ratus dan ribu sahaja.


Izzani and her dummy. Kesian awak kan dummy. Saya selalu buli awak. Kejap saya turunkan awak lah, naikkan awak lah, ikut suka saya jer. Mesti awak pening kan. Kadang-kadang saya main tarik tolak jer kepala awak nak suruh awak menghdap saya. Sorry dummy. Izzani sejak menjak dah pakai seluar nie, tak datang lagi mood nak shopping blouse, tudung warna-warni. Tak pakai pergi kelas pun.

Assalamualaikum.

Sakit.

"Sakit itu kan penghapus dosa."
Satu masa dahulu, aku pernah diajar dengan ayat ini. Oleh seseorang. Tak ingat bila. Beberapa tahun lepas dah. Sejak dari itu, bila sakit sahaja, aku cuba untuk tidak terlalu mengeluh. Bila sakit sahaja, aku akan teringat akan ayat ini. Yalah. Aku manusia, banyak dosa, bila sakit, rasa bersyukur juga. InsyaAllah, mungkin ada juga lah dosa-dosa yang terhapus. InsyaAllah, itu semua kuasa Tuhan. Aku sendiri pun tidak tahu.

Selepas dari itu, setiap kali aku dengar siapa-siapa sakit, aku akan pesan akan ayat itu. Ya. Bagi aku ayat itu betul-betul bagi impact dekat aku. Lagi-lagi untuk hendak rasa bertenang bila sakit.

At least semalam, masa tengah tahan sakit, aku sempat untuk ingat mengucap setiap kali sebelum tertidur. Yalah. Mana tahu kan. Semua itu kuasa Tuhan.

Thanks to everyone yang sudi jaga kaklong masa sakit semalam. Abah dengan ibu bawa pergi klinik, bagi ubat, tanya dah makan ker belum, beli tomyam untuk nak kaklong makan. Tapi, apakan daya, memang dah tak terdaya, nampak tomyam pun tiada selera.

Terima kasih dekat kakngah yang sudi tanya khabar dari sana. Hope you are going well.

Mekaceh dekat Affiq & Izzah yang bertungkus lumus jaga kaklong semalam. Almaklum lah, seharian terbaring atas katil. Sampai last last solat Isya' pun solat duduk. Tak larat sangat dah. Izzah bawa kan air lah, beli kan roti lah, tolong topup kan kredit sebab kaklong tak larat dah. Affiq pula, tolong urut kaklong lah. Berapa banyak kali Affiq tolong urut kaklong. Sampai pukul 3 pagi kaklong terjaga pun kaklong nak cari Affiq nak minta tolong urut. Tapi nampak Affiq tengah tidur, tak sampai hati pula nak kejut.

To this one particular person, thanks for always care. Really appreciate. Dalam sakit macam mana pun, tapi bila tahu ada someone over there worry and care about you, dah cukup untuk rasa happy masa itu. I know, I am never regret choosing you.

Mekaceh ya semua. I love you all!